Hallandsposten

Köreglerna drabbar sjukskrivn­a Emma

Halmstad: Flytten från Oskarström till Halmstad blev en mardröm för Emma Nilsson. Trots svår värk måste hon köra närmare åtta mil varje dag eftersom dottern inte får en ny förskolepl­ats.

- Ann Katrin Norling akn@hallandspo­sten.se 010-471 50 55

Trots ständig värk och sömnproble­m måste hon skjutsa Josefine mellan Halmstad och Vrenninge förskola i Oskarström.

– Vi gör allt för att få en plats i Halmstad. Vrenninge förskola är toppen, men jag har inte krafter längre att köra på grund av smärtorna, säger Emma.

Hon och maken Mange Nilsson flyttade från en villa i Oskarström till en lägenhet i centrala Halmstad i november. Allt för att underlätta vardagen för familjen.

Huset och trädgården blev för mycket för paret i och med att Emma inte längre har orken. Hon begränsas av nervskador efter två operatione­r i arm och hand och värk i kroppen efter två trafikolyc­kor.

På grund av skadorna är hon sjukskrive­n från arbetet som undersköte­rska inom hemtjänste­n. Smärtor dygnet runt gör att hon har svårt för att sova om nätterna.

Lättnaden över flytten förbyttes snabbt till oro när de ville få in Josefine på förskola i Halmstad.

– Vi förstår att kommunen måste ha ett kösystem, men där har vi hamnat i kläm, tycker Mange.

De trodde att de kunde byta förskola med den Halmstadfa­milj som köpte deras villa.

– Men så fungerar inte köreglerna. Eftersom Josefine har förskolepl­ats fick vi höra av kommunen att det kan dröja innan hon får en ny, säger Mange och fortsätter.

– Alternativ­et var att säga upp Josefine på Vrenninge och hoppas på en ny utifrån platsgaran­tin inom fyra månader. Men då fick vi höra att garantin inte håller vid platsbrist.

Familjen är förtvivlad över situatione­n som de har hamnat i. Emmas smärtor förvärras av bilkörning­en och hennes sjuka kropp får inte vila.

Mange kan inte ta över körningen. Han arbetar inom Halmstads kommun har ett åttaveckor­sschema som inte går ihop med förskolans tider.

– Jag är jättetacks­am att vi har platsen i Vrenninge eftersom Josefine trivs. Men jag är orolig över Emmas hälsa och irriterad över det låsta kösystemet. Kommunen tar enbart hänsyn till barnen, men jag anser att hänsyn också måste tas till föräldrar. Vid familjepro­blem borde ärenden kunna prövas, säger han.

Josefine är på förskolan sex timmar om dagen och träffar kompisar.

– Om hon får en plats i Halmstad lär hon känna barn som blir skolkamrat­er när hon börjar i F-klass till hösten. Det skulle vara så bra för henne, säger Emma.

Familjen har börjat se sig om efter privata förskolor.

–Vi måste för att Emma ska hålla och för att vi bara har mött kalla handen på kommunen, säger Mange.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Flytten skulle underlätta vardagen för Emma Nilsson och dottern Josefine, men det blev i stället en mardröm.
Bild: Johan Persson Flytten skulle underlätta vardagen för Emma Nilsson och dottern Josefine, men det blev i stället en mardröm.
 ?? Bild: Johan Persson ?? Femåriga Josefine vill leka med kompisar. Trots svåra smärtor kör Emma Nilsson dottern nästan åtta mil varje dag mellan hemmet och förskolan.
Bild: Johan Persson Femåriga Josefine vill leka med kompisar. Trots svåra smärtor kör Emma Nilsson dottern nästan åtta mil varje dag mellan hemmet och förskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden