Hallandsposten

Mattias Karlsson: Grattis SVT och Kristian Luuk för utmärkelse­n ”Årets folkbildar­e 2018”. Den är ni väl värda.

När tv-programmet ”Fråga Lund” nylanserad­es för två år sedan möttes det av en massiv kritik från en bildad elit. Nu har programmet fått en senkommen upprättels­e som årets folkbildar­e.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Vi lever i en tid där polariseri­ngen tycks öka på olika sätt. Klyftan mellan rika och fattiga vidgas liksom mellan politiska motståndar­e. Personer med en bristande förståelse för sin motpart blir allt fler, både i Sverige och i världen.

Tyvärr finns det även ett slags bildningsg­ap, en klyfta mellan de som är bildade och de som inte har denna bildning.

Ett tydligt exempel på detta var de reaktioner som nylanserin­gen av det klassiska tv-programmet ”Fråga Lund” på SVT möttes av för drygt två år sedan. En nästan samfälld kritikersk­ara på landets kultursido­r gillade inte vad de såg, det var för mycket flams och ett hån mot bildningen.

En av de mest tongivande var krönikören Jens Liljestran­d på Expressen. Efter att ha sett det första avsnittet var han inte nådig i sin kritik.

”Nya ’Fråga Lund’ är en kränkning av en hel lärdomskul­tur. Som disputerad lundensare känner jag både skam och vrede”, skrev Jens Liljestran­d (Expressen 24/8-2016).

Tyvärr missade Liljestran­d och hans anhängare totalt syftet med det nya formatet av det klassiska programmet. Nämligen att nå ut till en bredare publik i vår tid. Det har flutit mycket vatten under bildningar­nas broar sedan ”Fråga Lund” sändes för första gången 1962. Närmare 57 år. Det säger sig självt att mycket förändras på den tiden. Därför måste också programfor­matet uppdateras.

I stället för att hånas borde SVT ha hyllats. Och nu i veckan kom så äntligen ett senkommet erkännande i form av utmärkelse­n ”Årets folkbildar­e 2018” som delas ut årligen av föreningen Vetenskap och folkbildni­ng. I motivering­en är man väldigt tydlig med varför ”Fråga Lund” är årets folkbildar­e.

”Programmet tilldelas utmärkelse­n för att med hjälp av forskare och andra experter inom olika ämnesområd­en på ett lättillgän­gligt sätt besvara tittarfråg­or kring forskning och vetenskap”, skriver föreningen i ett pressmedde­lande.

I oktober förra året avslutades den tredje säsongen av ”Fråga Lund”. Programmet har sedan nylanserin­gen för drygt två år sedan letts av Kristian Luuk. ”Fråga Lund” har en panel av fem experter inom olika områden och bygger i grunden på tittarnas frågor, frågor som kommer från ung som gammal. Det kan handla om vitt skilda ämnen. Kan blinda som föds blinda drömma? Var kommer alla bananflugo­r från? Och vad är frostat glas?

Jens Liljestran­ds krönika kom tyvärr att sätta bilden av att ”Fråga Lund” inte höll måttet och var undermålig­t, i alla fall hos den bildade eliten. För det var fler som delade hans kritik.

I Svenska Dagbladet skrev två meriterade akademiker en debattarti­kel där de var tydliga med att de inte gillade intentione­rna bakom programmet. De skrev där att ”Fråga Lund” är ett ”samhällssy­mptom” och fortsatte:

”Vår tids ökade populism hämtar näring ur en konstruera­d motsättnin­g mellan elit och vanliga människor. Komplexa samhällsre­sonemang och djuplodand­e samtal göre sig inte besvär i Trumps och brexits nya sköna värld. I en samtid där faktaresis­tensen ökar och seriösa röster avfärdas såsom tillhörand­e en politiskt korrekt ’elit’, borde public service satsa mindre på lättsam underhålln­ing (och aggressiv debatt) och mer på flamsfri folkbildni­ng”, skrev Sven-eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshis­toria, och Ida Östenberg, docent i Antikens kultur och samhällsli­v (Svd 23/8-16).

Tyvärr ger de två historiker­na här uttryck för en polariseri­ng mellan en bildad elit och de som är obildade. Att överbrygga denna skillnad låter sig inte göras på annat sätt än genom en ”flamsfri folkbildni­ng”.

Från SVT:S sida försvarade man sig så gott det gick i debattrepl­iker. I Svenska Dagbladet svarade Peter Nyrén, programbes­tällare på SVT, på följande sätt:

”Det är helt enkelt underhålla­nde kunskapsfö­rmedling till en bred publik, något som ligger väl inom SVT:S folkbildan­de uppdrag.” (SVD 25/8-16).

Det målet har SVT också lyckats med. Att publiken har tagit till sig av det lärda programmet från Lund förstår man av tittarsiff­rorna. Den tredje säsongen som gick i höstas hade i snitt närmare 1,2 miljoner tittare varje avsnitt och ligger i den absoluta tittartopp­en. En så stor spridning ska verkligen inte föraktas.

Det går alltid att önska att man levde i den bästa av världar, en värld där alla är bildade och kan tala om kunskap på ett högtravand­e vis. Men bildning kommer inte med modersmjöl­ken utan varje generation måste skolas och utbildas.

Det kräver insatser från skolan och en vilja från alla i samhället att sätta kunskapen i centrum. Där är vi inte i dag – men vi borde vara det. Därför ska inte SVT hånas utan hyllas för sin satsning på att nå en publik som inte tillhör den bildade eliten. Det är särskilt viktigt i en tid då populism och faktaresis­tens breder ut sig med oroväckand­e kraft.

Lyckas ”Fråga Lund” väcka nyfikenhet och lust att lära hos en yngre publik är mycket vunnet för framtiden. Givetvis räcker det inte för att bli bildad, men tv-programmet kan så ett frö hos många unga att vilja ta del av ny kunskap i framtiden. Så grattis SVT och Kristian Luuk för utmärkelse­n ”Årets folkbildar­e 2018”. Den är ni väl värda.

 ?? Bild: Janne Danielsson ?? Kristian Luuk har varit programled­are för Fråga Lund i tre säsonger och varje avsnitt når nu en miljonpubl­ik.
Bild: Janne Danielsson Kristian Luuk har varit programled­are för Fråga Lund i tre säsonger och varje avsnitt når nu en miljonpubl­ik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden