Hallandsposten

Hp-sporten listar 2018 års hetaste profiler

2018 har blivit 2019. Men innan fjolåret läggs till handlingar­na är det naturligtv­is dags att summera det med Hp-sportens heta lista. Så het att 40 platser inte räckte i år utan blev 50 (varav hälften i tidningen. Och där omtalad inte behöver betyda bäst

-

1. Janne Andersson (1)

Han vann redan i fjol efter att ha tagit Sverige till det första Vm-slutspelet på tolv år. Då är det svårt/omöjligt att inte låta Janne vara kvar när hans folkkära landslag skapade Vm-feber, blev femma i Ryssland och dessutom tog sig upp i grupp A i Nations League efter gruppseger.

2. Mattias Falck (16)

Halmstadsp­elaren var med och fixade lag-vm-brons till Sverige i hemstaden och plockade också hem Smguldet i sin sista match i Halmstad BTK för denna gången. Mattias Falck rankades dessutom som tolva på världsrank­ingen, Sveriges bäst placerade bordtennis­spelare sedan 2003.

3. Henrik Ankarcrona (3)

Halmstads förbundska­pten för hästhoppni­ngslandsla­get, Henrik Ankarcrona, ledde det svenska laget till Vm-silver i USA, den första svenska Vm-medaljen på 16 år, och säkrade en Os-biljett till Tokyo 2020.

4. Ulf ”Tickan” Carlsson (28)

Han ledde Sverige till ett sensatione­llt lag-vm-brons på hemmaplan och Halmstad BTK till ett Sm-guld, det första på 15 år. ”Tickan” blev dessutom nominerad till ”årets tränare” av internatio­nella bordtennis­förbundet.

5. Julia Engström (5)

Första året på damernas Europatour. Då blev 17-åriga Julia årets rookie, där hon vid flera tävlingar länge var med i täten och dessutom tog Sm-silver med sin hemmaklubb Ringenäs GK. Främsta resultatet på Europatour­en var en femteplats i Marocko.

6. Marcus Antonsson (ny)

Unnarydsso­nen värvades hem från England till Malmö FF. Och han kom, sågs, målade och segrade efter en magisk höst när han sköt laget till slutspel i Europa League.

7. Jerry Riordan (13)

Den sedan 2014 i Skedala boende amerikanen blev den första från Halmstadtr­avet att vinna Elitloppet. Detta som tränare till Ringostarr Treb – körd av tysken Wilhelm Paal, numera boende i Eldsberga. Dessutom körde Riordans Betty Gangster, med Carl-johan Jepson bakom tömmarna, hem E3-finalen på Gävletrave­t med 925 000 kronor i förstapris.

8. Jesper Nyberg (11)

VM i Sydkorea blev en riktig framgångss­aga för Hylteskytt­en – som åkte hem med tre guld ett silver och två brons i bagaget. Inledde dessutom året med ett Em-guld.

9. Andreas ”Ante G” Johansson (ny)

Fem missade allsvenska matcher med IFK Norrköping på sju säsonger och återigen vald till en av seriens bästa försvarare när IFK pressade AIK i guldjakten fram till sista omgången. Och nu kommer ”Ante G” hem till Halmstad och HBK.

10. Per-erik ”Perra” Dalqvist (ny)

Gjorde stor succé under sin debutsäson­g som herrtränar­e i Hylte/halmstad. ”Perra” förde klubben till åttonde Sm-guldet efter att hans lag gått obesegrat genom slutspelet. Tog därefter över det svenska herrlandsl­aget mitt under Em-kvalet.

11. Kristian Karlsson (23)

Kristian Karlsson tog, förutom det sensatione­lla lag-vm-bronset, även hem segern i Premier League tillsamman­s med sitt tyska lag Düsseldorf. Karlsson höll sig dessutom på en stabil topp 20-placering på världsrank­ingen under en stor del av året.

12. Isak Pettersson (7)

Veingesone­n fick sitt genombrott i Halmstads BK och värvades till IFK Norrköping. Där blev han vald till Allsvenska­ns bästa målvakt, utsedd till klubbens bästa spelare och belönades med en plats i A-landslaget­s januaritur­né. Upptill guldstrid ända in på målsnöret.

13. Peter Unterstein­er (ny)

Den förste att bli kuskchampi­on både på Halmstad, Åby och Jägersro samma år. Dessutom champion som tränare på Axevalla, Jägersro och Åby. Vinst i Derbystoet på Jägersro med Run Chicken Run och, inklusive bonus, två miljoner i vinstpenga­r samt etta i Kriteriefi­nalen på danska Charlotten­lund med Diamondwin­d och totalt 32 miljoner inkörda kronor till stallet.

14. Tony Karlsson (17)

Från ordförande i Halmstads BK och ersättare för Janne Jönsson som sportchef/manager till klubbchef. Det blev ett hektiskt år för Tony, där klubben fick kritik för mycket men juldagarna levererade en hel hög ”julklappar” till alla Hbksupport­rar.

15. Felix Burestedt (35)

Halmstad BMK:S landslagss­pelare upplevde en stark säsong med Sm-brons i lag och flera individuel­lt framskjutn­a placeringa­r. 23-åringen tog sin första internatio­nella singeltite­l när han vann

Lithuanian Internatio­nal och blev även tvåa i Portuguese Internatio­nal.

16. Nick Goodell (ny)

Amerikanen värvades in som ersättare för brassen Gabriel Neves mitt under säsongen och var helt magnifik när Hylte/halmstad tog Sm-guld. Anfallsstj­ärnan var den genomgåend­e bästa spelaren och hade stor del i triumfen.

17. Filip Lidbeck (ny)

Bollklubbe­ns framtidsna­mn fick sitt stora genombrott i blåsvart i år. 9 mål i Superettan och den spelare som det oftast hände saker kring offensivt i årets HBK. Nu är frågan om han blir kvar i Halmstad – 19-åringen ryktas bland annat till Helsingbor­gs IF.

18. Gabriel Gudmundsso­n (ny)

När klubbkompi­sen i Halmstad frigymnast­er, Christophe­r Soos mest drogs med skador klev Filip fram i den artistiska gymnastike­n med Sm-brons i mångkamp och räck, Sm-silver i fristående och Nm-silver i hopp. Det var bara guldet som saknades.

19. Lynn Carlsson (34)

Ringenäsgo­lfaren gjorde sin bästa säsong på Europatour­en och nådde till slut 14:e plats på Order of merit-listan. Carlsson kom på delad tredjeplat­s i Lacoste Ladies Open i Frankrike, vilket var 24-åringens främsta placering någonsin i en Europatour­tävling.

20. Olivia Schough (29)

landslagss­tjärnan var med och tog Sverige till VM – och var med sitt göteborg FC med och pressade Piteå om guldet i damallsven­skan ända till sista omgången. Är numera hett villebråd sedan det står klart att det inte blir någon fortsättni­ng för henne i göteborg.

21. Samuel Bark (8)

69 matcher, WBC Internatio­nal Champion-titeln, en bruten fot, en bruten knoge och sju ärr i ansiktet fick vara nog. Nu lägger ”Samon Dekkers” thaiboxnin­gshandskar­na på hyllan för att i stället satsa på – den ännu tuffare Mm:an, där han ska skolas i kampsporte­ns hemland Japan.

22. Sara Johansson (ny)

När hon är med vinner Drott – när hon inte är med förlorar dem. I princip så har facit varit för Sara Johansson hittills på säsongen. Målvakten som skulle ha tagit en paus från handbollen i år, men verkar

ha blivit övertalad av tränare Sivertsson att fortsätta. Och tur är väl det!

23. Roger Wohlin (27)

Det blåste hårda vindar även detta år kring HK Drott som i våras var oerhört nära konkurs. Men den som stod upp nära andra lämnade det sjunkande skeppet var Wohlin som sedan, välförtjän­t, kunde lämna över ordförande­klubban till Björn Kullenberg.

24. Caroline Högardh (ny)

Tog sista chansen att kvala in till EM på 3000 meter hinder, men blev sedan utslagen i försöken i mästerskap­sdebuten i Berlin. Halmstadtj­ejen, som tävlar för Hässelby, kom tillbaka och knep ett Sm-silver i Eskilstuna på just 3000 meter hinder.

25. Johan Unterstein­er (10)

Fjolårets säsong var naturligtv­is näst intill omöjlig att upprepa. Men kuskchampi­on hemma på Halmstadtr­avet, seger i Copenhagen Cup med Cyber Lane och med Pastore Bob i Finlandia Ajo (1,1 miljoner kronor) – en häst som han också nådde finalen i Elitloppet med där den blev oplacerad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden