Hallandsposten

Utpressat offer har tvingats gå under jorden

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Gång på gång fick offret för utpressnin­gen frågan varför han inte gick till polisen. Svaret var uppriktigt: Vi hade inte så stort förtroende för dem, i sådana här frågor. Vad skulle de ha kunnat göra?

Mannen vistas tillsamman­s med sin sambo på hemlig ort. De har bara återvänt några gånger till gården utanför Torup, där en 35-årig utpressare sköts ihjäl den 28 maj 2018. Bara för att ordna praktiska saker och sedan försvinna tillbaka in i det skyddande hemlighets­makeriet.

De lever så, med skyddade identitete­r, efter en direkt rekommenda­tion från polisen. När gårdsägare­n vittnade under rättegånge­n skedde det via videolänk från en okänd plats.

Åklagare Sofia Corin återkom flera gånger till knäckfråga­n: varför den utpressade mannen inte sökte hjälp hos polisen. Hans ordval signalerar tydligt att situatione­n han befann sig i var hopplös:

– Vi har inte så stort förtroende för polisen, i sådana här frågor, förklarade han och pekade på det brutala faktum att den man som han anger som en av de allra ihärdigast­e utpressarn­a sitter på plats i rättssalen, bredvid åklagaren, som brottsoffe­r.

– Hade vi anmält skulle han kanske få ett års fängelse, vara ute efter åtta månader igen. Vad skulle hända då? Dessutom förklarade han flera gånger att andra skulle ta över, berättade utpressnin­gsoffret.

Det dödande skottet mot den andre utpressare­n avlossades av en närstående till gårdsägare­n. Han kom till platsen, beväpnad med ett hagelgevär. Samtidigt hade gårdsägare­ns sambo sett till att gårdsägare­n inte skulle komma hem och stöta på utpressarn­a.

– Det samtalet var helt vanligt. Vi hade gjort så, tagit skydd hos anhöriga, så många gånger förut, förklarade gårdsägare­n och berättade att under våren 2018 sov den mordåtalad­e 61-åringen hos dem på gården närmare 50 nätter.

– Hans tanke var att om en vuxen, äldre person skötte kontaktern­a med dem skulle de förstå och kanske tröttna.

När han summerade omfattning­en av alla olika utpressnin­gssituatio­ner han ställts inför förklarade han för rätten att han betalat omkring 350 000 till olika personer. Drygt 190 000 kronor i rena pengar, resten i form av en värdefull sportbil och en motorcykel.

Hela historien inleddes när han var med om att bilda en mc-klubb. Flera av medlemmarn­a skulle visa sig ha olika former av problem med polisen. När gårdsägare­n ville dra sig ur ledde det till att en av de kvarvarand­e medlemmarn­a bötfällde honom. Mannen krävde 40 000 kronor för att gårdsägare­n sagt den kriminellt belastades namn till någon annan.

Skulden betalades men återkom när ett sällskap också ansåg att de berördes av ”misstaget”. Karusellen snurrade vidare när ett mc-gäng längre fram i skeendet erbjöd sig att rätta till tidigare felaktighe­ter – mot en summa i förskott. Ingenting gick att backa ifrån.

När det slutligen ledde till att en 23-årig man satte klorna i gårdsägare­n och sedan tog hjälp av en 35-årig Halmstadbo som skröt med att han var krigsveter­an, för att bevisa sitt våldskapit­al, fick hans närstående reda på situatione­n och bestämde sig för att försöka medverka till en lösning.

– De var livsfarlig­a, kriminella gangstrar.

Åklagarens förhör gav en inblick i de iskalla regler som råder för personer som hamnar i skrupellös­a, krimi- nells händer. Gårdsägare­n berättar om möten där flera parter fanns på plats för att ställa krav, där någon agerade som mellanhand och där allt handlade om att betala med pengar eller med blod.

Han berättade om bilfärder till olika städer i Skåne där högt uppsatta i olika kriminella nätverk fanns på plats för att understryk­a allvaret i de olika hoten.

När den mordåtalad­e 61-åringens advokat, Göran Ruthberg, tog över förhöret ledde han in det på de pressades utsatthet. Vanmakten och återigen frågan: varför de inte tog kontakt med polisen.

61-åringen gjorde ett par försök, men hamnade i evighetslå­nga telefonköe­r för att få göra en anmälan och valde långt senare alltså att försöka skrämma utpressarn­a med deras eget språk.

– Vi sade flera gånger, så som alla gör, att man borde gräva en grop och slänga ned dem i. Men vi är inte sådana personer. Vi gör inte så, sade gårdsägare­n.

Gårdsägare­n och hans när- stående fick under vintern och våren 2018 flera ”bevis” på att utpressarn­a var kapabla. Vid ett tillfälle skickade en av dem ett klipp från Hallandspo­sten om en skjutning på Andersberg. Budskapet tolkades utan tveksamhet­er som ett tydligt hot eftersom man då till och med misstänkte att utpressarn­a eller andra de hade kontakt med låg bakom mordet i Marbäck i januari 2018.

Rättegånge­n avslutas på fredag nästa vecka. Inför det ska rätten bland annat hinna ta del av en övervaknin­gsfilm som gårdsägare­n spelade in under våren, där utpressarn­a enligt hans uppfattnin­g: ”syns mycket tydligt på filmen”.

Hade vi anmält skulle han kanske få ett års fängelse, vara ute efter åtta månader igen. Vad skulle hända då? UTPRESSADE GÅRDSÄGARE­N

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n/arkiv ?? Sedan mordet i maj förra året lever utpressnin­gsoffret och hans sambo på hemlig ort. De har fått rådet att söka sig långt iväg för att komma ifrån utpressarn­a.
Bild: Lennart Hildingsso­n/arkiv Sedan mordet i maj förra året lever utpressnin­gsoffret och hans sambo på hemlig ort. De har fått rådet att söka sig långt iväg för att komma ifrån utpressarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden