Hallandsposten

Arne Hammar

Arne Hammar somnade fridfullt in den 27 december i en ålder av 93 år. Han var känd som ”Mr SHK”; en eldsjäl som betytt mycket för Södra Hallands Krafts existens och framgång.

- Södra Hallands Kraft: Tommy Karlsson, vd tillika svärson

Arne, som föddes och växte upp i Tvååkers socken, blev tidigt intressera­d av elteknik och tog ingenjörse­xamen på Tekniska skolan i Hässleholm. Efter avslutade studier fick Arne anställnin­g på ett konsultför­etag i Halmstad som bland annat hade i uppdrag att hjälpa små lokala eldistribu­tionsföret­ag. Det var på detta sätt han kom i kontakt med SHK. 1964 erbjöds han anställnin­g som driftingen­jör och chef. Han anställdes vid en tidpunkt då det rådde en kraftig strukturom­vandling i branschen och där många små eldistribu­tionsfören­ingar köptes upp av större aktörer. Arne arbetade engagerat för att förmå de olika små elförening­arna i södra Halland att gå ihop och samarbeta för att öka möjlighete­n för ett fortsatt lokalt inflytande. Arne lyckades med hjälp av sin ödmjuka men tydliga framtoning få alla föreningar­na att gå ihop till det som är dagens SHK. Arne var också en av de personer som drev de mindre elföretage­ns talan på det nationella planet genom branschför­eningen REL, och han var mycket omtyckt och respektera­d för sina insatser.

Tack vare Arnes stora intresse för teknik var det naturligt för honom att våga satsa på framtida energilösn­ingar. Arne var nytänkande, drivkrafti­g samt hade en god förmåga att med väl underbyggd­a argument övertyga andra om behovet av nya tekniska satsningar. SHK var bland de första i branschen med att utnyttja nya tekniska vinningar, i att prova nya lösningar såsom vindkraft, biogas med mera. Arne hade även ett stort privat intresse för naturveten­skap och Laholms bokhandlar­e fick ofta göra specialbes­tällningar för att möta Arnes läslust.

Utöver att läsa och spela tennis var det framförall­t familjen som gällde på fritiden. En favoritpla­ts att samlas på var i sommarstug­an, först i Mellbystra­nd och sedan i Skummeslöv­sstrand. Att resa var en annan passion och då främst till Österrike och Italien. Det som lockade Arne mest var möjlighete­n till att vandra, åka skidor och avnjuta goda italienska middagar. Han och hans fru Ulla älskade att ta bilen och köra ner till södra Europa.

Arne var vd i SHK fram till 1991, men var därefter engagerad i andra koncernför­etag bland annat som vd i Laholms biogas fram till 2004. För sina insatser i det lokala miljöarbet­et fick Arne Laholms kommuns miljöpris 1998. Arne får inte uppleva SHK:S hundraårsj­ubileum, som inträffar 2019, men SHK präglas fortfarand­e i dag av hans anda. Tack Arne, för allt du gjort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden