Hallandsposten

6 frågor till Susanne Schemper

Susanne Schemper, född och uppvuxen i Halmstad, är aktuell med spänningsr­omanen Svinstian.

- Nike Halvardsso­n nh@hallandspo­sten.se

Jag har en inneboende nyfikenhet för människor och mänskliga beteenden. SUSANNE SCHEMPER författare

Vad fick dig att börja skriva böcker?

– Jag har alltid tyckt om att skriva, men att jag hade drömmar om att skriva böcker vågade jag bara uttala till dem i min absoluta närhet. 2013 gick jag en kort skrivkurs och det gav mig en otrolig kick och mersmak. Sen läste jag en annan kurs, med mycket fokus på novellskri­vande, och då blev jag helt förälskad i det. Det fick mig att våga skicka in noveller till tävlingar. Vad karaktäris­erar dig som författare?

– Det är nog mitt fokus på karaktärer­na. Jag har en inneboende nyfikenhet för människor och mänskliga beteenden, och jag gillar att skapa oberäkneli­ga karaktärer. Jag har också fått höra att jag skriver väldigt beskrivand­e. Vad handlar din nya bok Svinstian om?

– Det är en psykologis­k spänningsr­oman, en mörk berättelse om några grannar som blir involverad­e i varandras liv på olika sätt. Det leder så småningom till att en av de kvinnliga karaktärer­na får tankar på hämnd. Det är en mörk berättelse, och den utspelar sig i det fiktiva samhället Solinge i Halland. Hur kommer det sig att du valt att boken ska utspela sig i Halland?

– Jag får en klar bild av var mina berättelse­r ska utspelas och det kändes rätt att den här mörka berättelse­n skulle utspela sig i den halländska sommaridyl­len, med rapsfält och mysiga hus där man inte tror att något kan hända. Vad inspireras du av när du skriver?

– Jag inspireras mycket av vardagshän­delser – av saker jag hör folk på bussen prata om eller av brittiska deckarseri­er och liknande. Sen inspireras jag av att läsa. Vad har du för tips till andra med författard­römmar?

– Ett stort tips är att läsa väldigt mycket, det är nog en förutsättn­ing för att kunna skriva bra. Sen skulle jag vilja uppmana till att gå en skrivkurs. Det finns så många i dag och det kan ge så himla mycket. Sen måste man såklart komma igång med skrivandet. Jag tycker att man ska börja skriva helt fritt och ocensurera­t, inte tänka på att någon ska läsa det och bara se det som träning.

 ?? Bild: Ian Schemper ??
Bild: Ian Schemper

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden