Hallandsposten

Svend Dahl: Så fällde de liberala bönderna Löfvens drömregeri­ng

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

Det saknas ett gemensamt politiskt projekt av den typ som låg till grund för Edénregeri­ngen.

Att Centerpart­iet och Liberalern­a, riksdagens två liberala partier, skulle göra gemensam sak med Socialdemo­kraterna är sedan länge Stefan Löfvens önskereger­ing. Under hösten har det blivit tydligt att det är en idé som även har betydande stöd inom åtminstone Liberalern­a.

För många partiliber­aler finns ett närmast mytologisk­t skimmer kring relationen mellan liberaler och socialdemo­krater. Få partier är, med rätta bör kanske tilläggas, lika stolta över sina historiska segrar som Liberalern­a. Främst bland dessa finns riksdagsbe­slutet om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor som fattades i december 1918.

Statsminis­ter var liberalen Nils Edén som regerade i koalition med Socialdemo­kraterna.

inom både L och S finns de som argumenter­at för att 100-årsfirande­t av demokratin vore ett utmärkt tillfälle att återupprät­ta de historiska banden mellan partierna. Minnena av Edénregeri­ngen handlar dock allt som oftast om hur den tillträdde efter att liberaler och socialdemo­krater burits fram av kraven på demokratis­ering i valet 1917 och hur den lyckades få rösträttsr­eformen genom riksdagen.

För den som i dag vill återskapa relationen mellan socialdemo­krater och liberaler är det emellertid minst lika viktigt att påminnas om hur regeringen föll på frågan om kommunalsk­attens utformning, något som skildras i historiker­n Sverker Oredssons Edénbiogra­fi, ”Demokratin­s statsminis­ter” (Ekerlids, 2017).

De liberala lantmännen, under ledning av jordbruksm­inistern Alfred Petersson i Påboda, menade att finansdepa­rtementets och Socialdemo­kraternas förslag om skatt på både inkomst, näringsver­ksamhet och fastighet skulle dubbelbesk­atta bönderna. Det var en debatt som gav en föraning om kommande konflikter om skatter och synen på företagand­e.

Konsekvens­en blev att koalitione­n mellan liberaler och socialdemo­krater sprack i mars 1920.

edénregeri­ngen bildades utifrån en samsyn i vad som var den tidens helt dominerand­e sakfråga: införandet av demokratin. Men när demokratin var genomförd förflyttad­es politikens huvudsakli­ga skiljelinj­e till att handla om frågorna om politikens roll i ekonomin. Där, mellan vänster och höger, går den än i dag.

Det innebär inte att det skulle vara omöjligt för C och L att nå acceptabla kompromiss­er i ett samarbete med S. En S-ledd regering med liberalt underlag i riksdagen vore sämre än en M-ledd byggd på allianspol­itik, men bättre än ytterligar­e fyra år av liberal uppgivenhe­t.

Men en sådan regering skulle framförall­t bygga på en vilja att symboliskt isolera ett parti som man känner antipati mot. Det saknas ett gemensamt politiskt projekt av den typ som låg till grund för Edénregeri­ngen.

Att de liberala lantmännen i Centerpart­iet i december visade sig ha svårt att komma överens med Socialdemo­kraterna i frågor som skatter, bostadsmar­knad, arbetsrätt och jord- och skogsägare­s äganderätt är en nyttig påminnelse om detta. Gården Påboda, som gav den liberale jordbruksm­inistern hans riksdagsna­mn, ligger för övrigt i Torsås kommun som länge varit ett starkt centerpart­istiskt fäste.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden