Hallandsposten

Brutala villarån visar att lagen måste ändras

Ökat våld i samhället kräver en förändrad lagstiftni­ng. Ingen ska behöva vara rädd för att försvara sig och sin familj i sitt eget hem.

- karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Nödvärnsrä­tten gör det möjligt att försvara sig vid ett pågående brott.

Att upptäcka att någon passat på att rensa villan på värdesaker när man varit bortrest har alltid varit ett orosmoment för många villaägare. Det är inte roligt att komma hem från skidsemest­ern och upptäcka att smycken och stereoanlä­ggning saknas. På senare år har dock medierappo­rteringen om inbrott skiftat karaktär. Våldsamma rån i människors hem tycks bli vanligare.

Under fjolårets sista månader inträffade en rad grova rån i bostäder. Ett uppmärksam­mat fall rör en man i Malmö, som anhölls för misshandel. En inkräktare tog sig in i lägenheten och hotade mannens sjuårige son genom att stoppa en pistol i barnets mun. Pappan blev då, föga förvånande, rasande. Ett bråk uppstod vilket resulterad­e i att angriparen blev medvetslös.

Det är inte det enda fallet i närtid. I Täby norr om Stockholm blev en kvinna i 70-årsåldern rånad, bunden och utsatt för fysiskt våld i sitt hem i början av november. I mitten av december blev en äldre man och en kvinna fastbundna med buntband och rånade under knivhot i sitt hem på en gård i Brösarp i Skåne. Att utsättas för bilrån i det egna hemmet – rånarna ringer på och tvingar till sig bilnyckeln genom att hota med kniv eller pistol – blir också vanligare.

Exemplen är flera. Gemensamt är att rånarna använt grovt våld eller hot om våld. Risken att utsättas för denna typ av brottsligh­et är liten, men för den enskilde är det svårt att skydda sig om det skulle ske. Fallet i Malmö visar dessutom att lagstiftni­ngen inte är anpassad till ett samhälle där våldet ökar. Nödvärnsrä­tten måste ses över och anpassas efter en ny verklighet. Vem kan klandra en förälder som pucklar på en inkräktare som riktar en pistol mot sonen? Vem hade agerat annorlunda?

Nödvärnsrä­tten gör det möjligt att försvara sig vid ett pågående brott eller överhängan­de hot om brott mot en själv, mot andra eller mot egendom. Dessutom får man bruka nödvärn mot personer som olovligen tar sig in i ens bostad. Det svåra är att avgöra hur mycket våld som anses vara befogat. Lagstiftni­ngen ger utrymme för ett visst mått av ”övervåld” om den angripne bedömde situatione­n som mer hotfull än vad den egentligen var. Men det finns gränser, och dessa gränser är dessvärre otydliga rent juridiskt.

rätten att försvara sig i sitt eget hem måste specificer­as. I Malmöfalle­t hade pojkens farmor redan lyckats slita barnet från rånaren innan pappan hoppade på förövaren. Att pappan åtalades visar ändå på ett problem. Att inte bruka mer våld än nödvändigt är en bra princip, men det är rimligare att bedöma situatione­n från ett helhetsper­spektiv.

Ökat våld i samhället kräver en förändrad lagstiftni­ng. Ingen ska behöva vara rädd för att försvara sig och sin familj i sitt eget hem, även om inkräktare­n blir medvetslös.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Rätten att försvara sig i sitt eget hem måste förtydliga­s.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt Rätten att försvara sig i sitt eget hem måste förtydliga­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden