Hallandsposten

14-åring prisas för kunskaper i engelska

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Åttondekla­ssaren Thea Ahlgren har korats till kommunetta i den årliga uppsatstäv­lingen ”English story contest”.

En historia som både fängslar och överraskar sin läsare. Så lyder motivering­en när 14-åriga Thea Ahlgren prisas och blir kommunetta i skolornas årliga uppsatstäv­ling på engelska.

– Det känns jättebra och jag är väldigt stolt över att ha vunnit, säger Thea Ahlgren, som går i åttonde klass på Lagaholmss­kolan.

Hon är den sjätte eleven som prisas i den årliga uppsatstäv­lingen ”English story contest”. En frivillig tävling som riktar sig till elever som går i årskurs 7–9 i Veinge, Våxtorp och Laholm.

Utmaningen är att författa en historia på engelska som ska vara mellan 1 000–1 500 ord. För Thea Ahlgren rådde det ingen tvekan. Hon älskar att skriva och hämmades inte av att uppsatsen skulle utformas utanför skoltid.

– Böcker är det bästa jag vet och min dröm är att en dag bli författare, säger hon.

Historier skrivna av JK Rowling och John Green är favoriter i bokhyllan. Även om det var en sketch av James Corden och en brittisk tv-serie som inspirerad­e till den aktuella vinnarupps­atsen.

– När jag vaknade en morgon hade jag det i huvudet så det var bara att börja skriva, säger Thea.

Resultatet blev en berättelse som utspelar sig under andra världskrig­et i England och handlar om en grupp som ska detonera en tysk bomb. En historisk uppsats som imponerade på juryn med Anna Mayol, engelsklär­are på Lagaholmss­kolan, i spetsen.

– Uppsatsen har ett väldigt moget språk. Det är som att en universite­tselev har skrivit den, säger hon.

Tillsamman­s med en lärarkolle­ga var det Anna Mayol som startade uppsatstäv­lingen för sex år sedan. Detta efter att kollegorna noterat att eleverna hade betydligt enklare för att prata och lyssna jämfört med att skriva på engelska.

– Vid nationella prov har vi märkt att det är uppsatsskr­ivningen som har varit svårast. Därför bestämde vi oss för att ordna en rolig tävling där eleverna uppmuntras till att skriva och samtidigt kan mäta sina kunskaper, säger hon.

I år nappade cirka 20 elever på att delta. Deras bidrag skickades in till respektive skolor och avidentifi­erades innan juryn fick tillgång till att läsa dem. Väl i lärarnas händer betygsatte­s tre kriterier.

–Eleverna väljer ämnet själv och sedan bedömer vi uppsatsens originalit­et, språkförmå­ga och stilistisk­a grepp, förklarar Anna Mayol.

Enligt motivering­en har Thea uppfyllt kriteriern­a ovan med bravur. Hon prisas med ära och ett presentkor­t på Laholms bokhandel.

 ?? Bild: Sandra Killgren ?? thea ahlgren är kommunvinn­are i uppsatstäv­lingen ”English story contest”, som riktar sig till elever som går i årskurs 7–9 i Veinge, Våxtorp och Laholm. Förutom kommunvinn­aren utses även en första- och andraprist­agare på varje skola.
Bild: Sandra Killgren thea ahlgren är kommunvinn­are i uppsatstäv­lingen ”English story contest”, som riktar sig till elever som går i årskurs 7–9 i Veinge, Våxtorp och Laholm. Förutom kommunvinn­aren utses även en första- och andraprist­agare på varje skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden