Hallandsposten

2019 igång för HBK med högt slutmål

För en del var allting nytt. För andra nygammalt. Men för de flesta som vanligt. Säsongen 2019 har startat för Halmstads BK – med Allsvenska­n 2020 som slutmål.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Många välbekanta ansikten, en del nya och så – två nygamla. Säsongen 2019 är i gång för Halmstads BK med slutmålet Allsvenska­n 2020.

– HBK är en väldigt fin klubb med stora ambitioner som ska spela i Allsvenska­n. Så jag ska göra allt för att hjälpa till, säger Joel Allansson, nyförvärve­t från danska Randers som inte hade träffat någon spelare tidigare.

– Men det verkar vara ett gott gäng så det ska inte vara några problem, skrattar han.

Ny, men ändå inte, var Andreas ”Ante G” Johansson – tillbaka i HBK efter tio år.

– Ja, även om jag är ”ny” på jobbet, det är många nya ansikten i klubben och arenan har förändrats känner man ju igen det mesta.

Redan på den första träningen visade han prov på sina ledaregens­kaper på planen genom att styra även vid spel med småmål.

– Det gäller att våga kommunicer­a och styra oavsett ålder. För vi ska ju faktiskt göra samma jobb på planen.

– Min roll – tja, det viktigaste är ändå att vara sig själv och inte krångla till det. Då blir oftast bäst. Joel nickar instämmand­e:

– Det känns som en riktigt rolig utmaning, där vi med det här laget också ska ha höga krav på oss.

Själv har den 26-årige mittfältar­en skrivit på för ett plus ett år.

– Men grundinstä­llningen är att jag ska vara här två år. Minst.

Det var också hans egen betydelse och roll i laget som gjorde att han valde HBK före bland annat sin tidigare klubb IFK Göteborg.

Och helst av allt tar han positionen som innermittf­ältare.

– Ja, det är där som jag trivs bäst och får ut mest av mina egenskaper,

mitt passningss­pel, att vända spelet och fördela bollarna. Och det är också det som Igor (tränare Krulj) och jag mest har snackat om, även om jag inte är främmande för att spela yttermittf­ältare eftersom jag gjorde det en del i Randers också.

Joel, Ante G och målvakten från Halmia, Malte Påhlsson var nyförvärve­n på plats medan Landskrona Bois målspottar­e Sadat Karim och Jonathan Svedberg, efter långresor, ansluter på onsdag.

Gabriel Gudmundsso­n passade på att resa till Thailand under uppehållet, men som ryktenas man som han är (bland annat till Helsingbor­g), har han ändå haft funderinga­r kring framtiden.

– Det har varit skönt att åka iväg och släppa tankarna på fotbollen för ett tag. Jag vet ju att det har snackats en del här hemma, men det överlåter jag till mina agenter, säger ”Gabbe”.

– Så innan något konkret eventuellt skulle dyka upp fokuserar jag helt på HBK där jag har ett år kvar på kontraktet. Och där det ser väldigt spännande ut i år med flera vassa nyförvärv.

– Men självklart har jag ambitionen att spela så högt som möjligt – om jag skulle säga något annat skulle jag ljuga. Fast det får gärna bli med HBK... ler han.

En engelsk stämma tillhörand­e den 53-årige assisteran­de tränaren Keith Millen är en anledning till Gudmundsso­ns optimism.

– Jag är redan väldigt imponerad av vad jag har sett. Spelarna är verkligen fysiskt väl förberedda efter uppehållet, säger Keith som främst ska fokusera på försvarssp­elet och de fasta situatione­rna.

– Fasta situatione­r har blivit enormt viktiga inom fotbollen. Det var så som Crystal Palace klarade sig kvar i Premier League när jag var där för två säsonger sedan. För vi hade inte de bästa spelarna och då blev det ett vapen. Precis som i VM.

Sju träningspa­ss i veckan är planerade fram till första träningsma­tchen mot Gais den 26 januari.

Och nu står det även klart att HBK den 11–18 mars åker på träningslä­ger till spanska Santa Susanna, norr om Barcelona, med en match mot ännu inte klart motstånd, är inplanerad.

 ??  ??
 ??  ?? Resan mot målet, Allsvenska­n 2020, har startat för Halmstads BK. Och den gjorde det i rusket på Halmstads arena för den nya tränarduon Igor Krulj och Keith Millen, där Andreas ”Ante G” Johansson (här med Johan Oremo) och Joel Allansson testade på konstgräse­t innan nykomlinga­rna i laget i ”inkilninge­n” fick sjunga”Sommartide­r” inför alla lagkompisa­r.
Resan mot målet, Allsvenska­n 2020, har startat för Halmstads BK. Och den gjorde det i rusket på Halmstads arena för den nya tränarduon Igor Krulj och Keith Millen, där Andreas ”Ante G” Johansson (här med Johan Oremo) och Joel Allansson testade på konstgräse­t innan nykomlinga­rna i laget i ”inkilninge­n” fick sjunga”Sommartide­r” inför alla lagkompisa­r.
 ??  ?? Bild: Johan Persson
Bild: Johan Persson
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden