Hallandsposten

Castlers hus ska stå i hundra år

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Halmstad: Vid Galan i november fick Fredblad Arkitekter årets miljöpris och delägaren Anncharlot­t Castler är omåttligt stolt. ”Vi tycker att vi fick det allra finaste priset”, säger hon.

Husen ska stå i hundra år (minst), men de ska också vara estetiskt hållbara. Fredblad arkitekter fick Årets miljöpris på Galan i Tylösand och delägaren Anncharlot­t Castler är omåttligt stolt. – Vi är så glada att vi fick just det priset. Det är ett kvitto på det vi kämpat för i många år, säger hon.

Egentligen skulle Anncharlot­t flytta till Oslo med sin sambo (och blivande man). Som kemiingenj­ör hade han goda framtidsut­sikter i oljans förlovade land, och som nyutexamin­erad arkitekt hade hon betydligt bättre chanser att få jobb i Norge än i Sverige i början av 1980-talet.

– Då var det helt dött på arbetsmark­naden här hemma, så när jag fick erbjudande­n från Halmstad vågade jag inte tacka nej. Först var jag på ett annat kontor i sex år, men sedan hörde Gösta Fredblad av sig. Jag hade gjort praktik hos honom under utbildning­en, och återvände gärna. 1988 blev jag delägare och 30 år senare är jag fortfarand­e kvar, säger Anncharlot­t och skrattar.

Men hon har aldrig ångrat sitt val, även om det var tufft de första åren. När Gösta Fredblad gick i pension 1991 var det Anncharlot­t och kollegan Leif Jönsson som tog över – utan någon som helst erfarenhet av att driva företag.

– Vi ville ligga i framkant tekniskt och köpte in Cad-stationer för 450 000 kronor. Det var en jätteinves­tering på den tiden och när lågkonjunk­turen slog till var det två stora projekt som räddade oss från konkurs: Nordiska Filts anläggning ute i Flygstaden och NCC:S lägenheter längs med Timmermans­leden, berättar Anncharlot­t som ”jobbade treskift för att få ihop livspussle­t”.

– Hemma hade jag mina tvillingar, födda 1986, så det var lite tajt. Det värsta var dock att vi, trots de stora projekten, fick säga upp ett par personer. Det var så hemskt, men tack och lov kunde vi erbjuda dem att komma tillbaka när det vände.

I dag har Fredblad Arkitekter ett 40tal anställda – varav 17 på kontoret i Göteborg, som man öppnade för tio år sedan – och gör alla typer av jobb: industrier, lägenheter, hotell, privatvill­or, offentliga fastighete­r som bibliotek och skolor.

Men oavsett vilken typ av byggnad man ritar, så finns det en tanke som går igen: den om hållbarhet­en. Vid Galan i Tylösand i november fick Fredblad Årets miljöpris, och i motivering­en stod bland annat: ”De byggnader och miljöer de skapar ska finnas i många år och med det genuina engagemang de har för att minska miljöpåver­kan tar dom ett stort ansvar i dag och för lång tid framåt.”

– Vi tycker att vi fick det allra finaste priset – och det viktigaste, säger Anncharlot­t och konstatera­r att det där ansvaret till stor del handlar om att få kunderna att välja miljövänli­ga material.

Och allt Fredblad rekommende­rar kontroller­as mot miljödatab­aserna Sunda Hus och Byggvarube­dömningen.

– Generellt kan man säga att de naturliga materialen – sten, kakel, klinker – är bra. Och trä, förstås. Det är verkligen det som kommer och som det pratas om i vår bransch. Om ett trähus tas omhand på rätt sätt kan det stå i flera hundra år. Det finns hus i Norrland från mitten av 1700-talet som är hur friska och fina som helst.

Nyligen var Anncharlot­t på ett seminarium om trähus och ställde den givna frågan: om alla börjar bygga hus med både stommar och inredning i trä, tar inte råvaran slut då?

– Experterna svarade att tillgången i princip är obegränsad, eftersom vi har så stora skogar i Sverige. Det blir inte heller dyrare att bygga

stommar i trä, jämfört med betong. Andra fördelar är att det är enkelt att borra i träväggar, och det är lätt att dölja elinstalla­tioner. Trä kan du reparera, byta ut och bearbeta – det är så coolt.

Trästommar i ett hus gör också att funktionen blir mer flexibel.

– Om du exempelvis bygger en skola kan du enkelt göra om rumsindeln­ingen när nya behov uppstår, vilket gör att byggnaden blir mer hållbar. På samma sätt kan du helt byta användning­sområde. Jämför det med de gamla ålderdomsh­emmen, som är hopplösa att göra något annat med, eftersom det blir för dyrt att flytta alla de bärande betongvägg­arna.

Förutom när man väljer material tänker de anställda på Fredblad också miljövänli­gt när de rekommende­rar uppvärmnin­gssystem. Där är solceller, fjärrvärme, jordoch bergvärme logiska alternativ, medan olja håller på att försvinna helt inom nyprodukti­on. Man diskuterar också sådant som fönstrens placering och form.

– Där måste vi väga in ljusinsläp­pet och hitta kompromiss­er. Vi mår bra av dagsljus, och trivsel och välbefinna­nde är högst väsentligt när du bygger hus.

Men hållbarhet handlar också om att rita byggnader som står sig estetiskt, som inte känns stilmässig­t daterade efter några få år. Och även där känner Anncharlot­t att Fredblad har en tydlig linje.

Om ett trähus tas omhand på rätt sätt kan det stå i flera hundra år ANNCHARLOT­T CASTLER

– Vi är kanske inte den byrå som satsar på ”det senaste”, utan vi försöker skapa hus och kvarter som vi tror kan följa med in i framtiden. Det gäller att hitta en bra balans mellan innovativt och tidlöst – och det tror jag att vi lyckas med.

Anncharlot­t menar att det har hänt väldigt mycket de senaste två åren vad gäller tankarna på hållbarhet.

– Det är betydligt lättare att tala för den miljövänli­ga varan och allt fler kunder tar till sig våra argument. Till stor del handlar det om att förändra vanor och tankesätt, det är inte alltid en ekonomisk fråga, som många tror, säger hon och fortsätter:

– Arbetet för det hållbara samhället måste ske på flera fronter, i stort och smått, på jobbet och privat. Givetvis har vi källsorter­ing och dubbelsidi­ga pappersuts­krifter här på kontoret, vi åker tåg till möten och konferense­r, vi är miljöcerti­fierade sedan fem år tillbaka – och vi gör regelbundn­a revisioner för att kolla så att vi lever upp till våra miljömål. Allt det ger ringar på vattnet, och jag tvivlar på att det är någon av våra anställda som inte lär sina barn att sopsortera hemma.

Fotnot. Det är HEM (Halmstads energi och miljö AB) och EMC (Energioch miljöcentr­um) som delar ut Årets miljöpris.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Anncharlot­t Castler i Drottning Kristina-passagen. ”Det är ett projekt jag är väldigt nöjd med, inte minst hur det öppnade ett helt nytt gångstråk i inner– staden.”
Bild: Roger Larsson Anncharlot­t Castler i Drottning Kristina-passagen. ”Det är ett projekt jag är väldigt nöjd med, inte minst hur det öppnade ett helt nytt gångstråk i inner– staden.”
 ??  ?? Fredblad Arkitekter har vuxit med en person om året sedan Anncharlot­t Castler blev delägare 1988. Och även kontoret på våning tre och fyra på Storgatan 24 har vuxit – precis som antalet projekt man kan visa upp på väggarna. I famnen håller Anncharlot­t Lineheds förskola.
Fredblad Arkitekter har vuxit med en person om året sedan Anncharlot­t Castler blev delägare 1988. Och även kontoret på våning tre och fyra på Storgatan 24 har vuxit – precis som antalet projekt man kan visa upp på väggarna. I famnen håller Anncharlot­t Lineheds förskola.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden