Hallandsposten

Eleverna har hållit sökande lärare kvar i 20 år

Måns Hultgren har arbetat som lärare på Sannarpsgy­mnasiet i snart 20 år. Det som hållit honom kvar är hans kärlek till ämnena samhällsku­nskap och religion – och till eleverna.

- Nike Halvardsso­n nh@hallandspo­sten.se

Tanken på att bli lärare växte fram allt eftersom för Måns, i samband med att han läste olika kurser han brann för på universite­tet.

– Det var inte en dröm eller så jag hade. Jag pluggade statsveten­skap, religion och litteratur­vetenskap. När det var dags att tänka på framtiden så fanns det några olika vägar att ta. Man kunde forska, vilket inte lockade mig, eller hitta ett jobb med anknytning till ämnena. Då bestämde jag mig för att bli lärare och läste ett pedagogisk­t år.

Han tvekade aldrig en sekund på vilka ämnen han ville undervisa i.

– Jag har alltid varit intressera­d av politik och mänskliga rättighete­r, och bland det mest fascinerad­e jag visste när jag var tonåring var att läsa om olika ideologier. Religion har jag också alltid tyckt om, det beror nog på att jag är sökande som person. En kort tid

att han blivit klar med studierna i Göteborg gick flyttlasse­t till Halmstad. Där väntade frun Annette, som hade flyttat

efter ner ett år i förväg, och bättre jobbmöjlig­heter. Här har paret nu bott, och trivts, i två decennier.

– Först hade jag betänkligh­eter kring att flytta till en småstad igen, för jag är från Växjö. Men jag gav Halmstad en chans och det visade sig att vi trivdes väldigt bra här, längs med västkusten. Senare i höst är det tjugo år sen jag började på Sannarpsgy­mnasiet, säger han.

I skrivande stund är det jullov för gymnasiesk­olans elever, och lärare. Måns menar dock att en utav de största missuppfat­tningarna som finns om hans yrke, är att lärare har massvis av ledig tid.

– Min bild är att många tycker att vi har det väldigt bra och är lediga mycket. Visst har vi ledigt lite mer än andra på somrarna, men de övriga loven använder många till att rätta i kapp prov och annat. Det är vad jag gör det här lovet till exempel, säger han.

Läraryrket är ett yrke i ständig förändring, i en ständigt föränderli­g skolvärld, menar Måns:

– Mycket har förändrats sedan jag själv gick i skolan, och sedan jag blev färdig lärare. Betygskrit­erierna har ändrats flera gånger och samhället i stort är väldigt annorlunda. Gymnasiesk­olan i dag är något som alla förväntas gå och klara av, så var det inte förut.

Måns tror inte att teoretiska ämnen nödvändigt­vis är något som passar alla elever, och att det är fel att utgå från att alla är stöpta i samma form.

– Det finns elever i dag som mer eller mindre förvaras i gymnasiet, och så ska det ju inte vara. Det måste finnas breda vägar för dem som det inte passar, man borde kunna få ha praktik eller liknande i stället för att tvingas in i ett system som inte passar en. Och om man ångrar sig i framtiden, ska man kunna läsa in teoretiska ämnen, säger han.

Han menar också att läroplaner­na har ett annat fokus i dag.

– Förr var det betydligt mer faktabaser­at, man skulle kunna vissa saker och visade man det på skrivninge­n efteråt var man klar. Det fanns inte krav på så mycket analys. Eleverna är mycket bättre på det i dag, att analysera och dra slutsatser, men det kanske har fått ske lite på bekostnad av annat.

Själv är han väldigt noga med att alla som passerat hans klassrum ska ha stenkoll på det grundlägga­nde i samhällsku­nskap, som hur riksdagen är uppbyggd.

– Å andra sidan är ju det allra viktigaste att eleverna får med sig kunskap om grundlägga­nde rättighete­r, annars kvittar kanske det andra. Så vi fokuserar även mycket på mänskliga rättighete­r, och diskuterar kring feminism, Hbtq-frågor och rasism, säger han.

Han tycker att det ska vara väldigt högt i tak i ett klassrum, samtidigt som det måste finnas vissa gränser.

– Alla elever måste få uttrycka sina åsikter och praktisera sin yttrandefr­ihet, samtidigt är det viktigt att inget som sägs kränker de andra eleverna i rummet. Det kan vara en svår balansgång, men det är väldigt sällan någon går över gränsen och kränker någon annan, säger han.

Måns hoppas på att fler ska välja, och stanna i, läraryrket. Men han kan också förstå varför vissa väljer att byta bana.

– Jag har själv haft stunder då jag funderat på att sluta. Och det beror inte alls på eleverna, utan på allt runtomkrin­g. Det blir mycket tuffare hela tiden, mer administra­tion och mer dokumentat­ionskrav. För att göra yrket attraktivt så är det nog viktigare att förändra villkoren än att förändra lönerna, de är mindre intressant­a, säger han.

Det som har fått honom att stanna i yrket är eleverna, själva klassrumsa­rbetet och planeringe­n av undervisni­ngen.

– Eleverna, och att få vara i klassrumme­t och undervisa, är ju det absolut bästa med jobbet och anledninge­n till att man valde det. Jag har förmånen att ha vissa klasser i tre år så då lär man ju känna sina elever väldigt bra och följer deras utveckling.

 ??  ??
 ??  ?? ”Ett komplext, svårt och stressigt, men roligt jobb”. Så beskriver Måns Hultgren läraryrket.
”Ett komplext, svårt och stressigt, men roligt jobb”. Så beskriver Måns Hultgren läraryrket.
 ?? Bild: Johan Persson ??
Bild: Johan Persson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden