Hallandsposten

Krog tilldelas alkoholvar­ning nummer två

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Tysken AB, som driver Marias krog i Mellbystra­nd, har nu fått sin andra varning på ett drygt år. Kommunen ser allvarligt på att bolaget inte betalat sina skatter i tid.

Marias krog, med lokaler vid campingen i norra Mellbystra­nd, ägs av bolaget Tysken AB.

Sommaren 2017 gjorde kommunen och Skatteverk­et ett tillsynsbe­sök och noterade flera brister. I ett serverings­tält fanns inget kassaregis­ter och växelkassa­n hade bara registrera­ts i snitt varannan dag.

Följden blev att Skatteverk­et i november 2017 tog ut en avgift på 12 500 kronor och att kommunens enhet för alkoholtil­lsyn gav bolaget en varning.

Nyligen utdelades en ny varning. Ägaren till Tysken har knytningar till en restaurang på Storgatan i Laholm som i somras nekades tillstånd att servera alkohol.

I samband med att Laholmsres­taurangen under våren 2018 sökte serverings­tillstånd kontroller­ades Tysken AB:S ekonomi. Då visade det sig att bolaget inte betalat sina skatter i tid. Inom loppet av tolv månader hade bolaget fått tre betalnings­uppmaninga­r och dragit på sig en skatteskul­d.

Kommunens enhet för alkoholtil­lsyn gjorde en ny kontroll under hösten 2018. Då hittades ännu en betalnings­uppmaning och en ny, större skatteskul­d. Den skulden betalades i slutet av oktober, men alkoholhan­dläggaren ser ändå allvarligt på saken.

Genom att inte betala skatter i tid anses Tysken ha skaffat sig konkurrens­fördelar som gör det svårt för seriösa tillstånds­havare att hävda sig.

”Det är således att beklaga att bolaget inte tagit lärdom av den tidigare varningen och fortsatt med att på ett i det närmaste systematis­kt sätt åsidosätta sina skyldighet­er

Det är således att beklaga att bolaget inte tagit lärdom av den tidigare varningen.

gentemot det allmänna”, skriver alkoholhan­dläggaren.

Det finns tre grader av åtgärder mot företag som har serverings­tillstånd men missköter sig: erinran i lindriga fall, varning i allvarliga­re fall och i sista hand indraget tillstånd.

Kommunen, i form av miljö- och byggnadsnä­mnden som numera beslutar kring alkoholfrå­gor, har dock inte ansett att Tyskens missskötsa­mhet är ”av sådan dignitet” att tillstånde­t ska dras in.

Två helt andra restaurang­er i kommunen har också fått lindrigare anmärkning­ar efter kontroller i somras där kommunen, Skatteverk­et och polisen deltog.

En restaurang hade aldrig tömt dataminnet i sitt kassaregis­ter, vilket gjorde att minnet blev fullt och registreri­ngen inte fungerade. Åtgärden blev en erinran och en avgift på 6 250 kronor.

På en annan krog arbetade både innehavare­n och dennes bror utan att var inskrivna i personalli­ggaren. Dessutom var inte alla köp registrera­de i kassaregis­tret. Åtgärden blev erinran och en avgift på 12 500 kronor.

HP sökte under måndagen ägaren till Tysken AB, men lyckades inte få kontakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden