Hallandsposten

Stor minskning av antalet bostadsinb­rott

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

14 inbrott i bostäder under hela 2018, det är en minskning med mer än hälften på bara två år och betydligt bättre än rikssnitte­t. Polisen har flera teorier om varför.

På ett par år har bostadsinb­rotten i Hylte minskat drastiskt, också tillsamman­s med inbrotten i fritidshus.

2016 utfördes 39 inbrott i villor och bostadsläg­enheter i Hylte kommun. Ifjol var det endast 14 stycken, vilket är betydligt mer än en halvering.

Enligt Polisen har bostadsinb­rotten generellt i Sverige minskat med 25 procent under det senaste året. Så denna typ av brott har just i Hylte har en mycket större nedgång än i övriga landet.

– En orsak till just detta kan vara att en stor andel av de som är brottsakti­va, som bor i Hylte eller i anslutande kommuner, har eller avtjänar just nu fängelsest­raff, säger Henric Strandberg, gruppchef vid Hyltepolis­en.

Men han lutar i första hand mot att det är summan av en mängd faktorer som gör att bostadsinb­rotten, samt också inbrotten i fritidshus, minskar: gränspolis­ens arbete, att vi har en högkonjunk­tur (mindre arbetslösh­et), att grannsamve­rkan mot brott förbättras och att det kontantlös­a samhället utvecklas och att vi därmed mer sällan förvarar pengar hemma.

– Dessutom verkar det som att vår egen, Polisens, omorganisa­tion som gjordes 2015 har börjat sätta sig vilket innebär att vi kan lägga större fokus på verksamhet­en, säger Henric Strandberg.

Tittar man ett tiotal år bakåt på statistike­n ser man att inbrotten i bostäder och fritidshus i Hylte över tid har en stadig nedgång, på samma vis som inbrotten i bilar gått ned långt tidigare.

Men statistike­n från år till år är ändå ojämn, med plötsliga upp- och nedgångar. 2008 var exempelvis ett rekordår med 89 anmälda bostadsinb­rott. Efter det började Polisen i Hylte ”punktbevak­a” vissa individer och de anmälda inbrotten sjönk kraftigt nästföljan­de år.

2014-2015 var också ett sådant dubbelår, med först höga inbrottssi­ffror och därefter ett kraftig nedgång.

Henric Strandberg påpekar att det nu är andra brottstype­r som ökar, när bostadsinb­rotten minskar. Ett är så kallad ”vishing” där brottsling­ar ringer hem till folk, oftast till äldre personer, och uppger sig vara från deras bank och vill kontroller­a deras inloggning till sina konton.

– Jag har ett par nyanmälda såna fall här i Hylte som jag jobbar med, där uppringarn­a sagt sig vara från Swedbank och sagt att bankdosorn­a är på väg att bli ogiltiga. Till slut har de lirkat fram inloggning­suppgifter­na och sedan kommit åt de pengar som funnits på konton.

 ??  ??
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Trasig ruta vid ett inbrott i Rydöbruk i mitten av oktober 2018.
Bild: Lennart Hildingsso­n Trasig ruta vid ett inbrott i Rydöbruk i mitten av oktober 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden