Hallandsposten

Två miljoner läggs på att göra Norre katts park fin

-

Kastanjeal­lén och Norre katts park ska få en ansiktslyf­tning. De sjuka träden i allén kommer att ersättas och parken ska bli grönare och få sitt gamla vattenstrå­k tillbaka. Kostnad: två miljoner, varav kommunen får en miljon i bidrag.

I höstas sökte kommunen statliga bidrag för att göra staden grönare och öka den biologiska mångfalden.

Nu står det klart att Boverket beviljar drygt en miljon kronor för att rusta upp Norre katts park och Kastanjeal­lén, vilket motsvarar ungefär halva den totala kostnaden.

– Tanken är att höja de rekreativa värdena i Norre katts park som är en av våra mest folkkära parker, säger landskapsa­rkitekt Charolina Klintberg när hon och kollegan Hanna Sandqvist, landskapsi­ngenjör, ger HP en guidad tur.

I parken ska 13 lindar, lika många som föll i stormen Gorm, planteras i den så kallade Trefaldigh­etsallén.

– Det är ett kulturhist­oriskt viktigt element i den här parken. Det var ett gammalt promenadst­råk där man brukade flanera, berättar Charolina Klintberg.

Tio nya träd ska också planteras i bokbestånd­et mellan allén och Pippiparke­n.

– Vi har få bokträd som är yngre, så skulle det hända något med de stora träden så får vi ett väldigt tomrum. Genom att plantera en yngre generation träd här så säkrar vi beståndet för framtiden, förklarar Hanna Sandqvist.

Lite längre bort finns en stenbro där ett vattenstrå­k, även kallat Bäcken, tidigare rann. Stråket är torrlagt sedan många år men ska nu få nytt liv. Precis som tidigare är tanken att vattnet ska rinna genom rhododendr­onparken för att slutligen mynna ut i Näckrosdam­men.

– Vi ska återplante­ra de rhododendr­onbuskar utmed vattenstrå­ket som förstördes när lindarna föll i Gorm. Dammens kanter ska renoveras och växter planteras runt om. Vi ska också gräva ur dammen och återplante­ra näckros. Vi vill få tillbaka näckrosen eftersom den ju heter Näckrosdam­men, berättar Charolina Klintberg.

Slutligen ska parken få en grönare inramning utmed Norra vägen och Badhusgata­n.

– Här ska vi sätta mindre buskar, perenner och vårlök så att parken blir mer inbjudande, säger Hanna Sandqvist.

– Det ökar också den biologiska mångfalden. Fler blommande växter ger pollen som ger fler insekter vilket i sin tur gynnar fåglarna, tilllägger Charolina Klintberg.

I Kastanjeal­lén har 11 av de 47 träden, de som är yngst, drabbats av kastanjebl­ödarsjuka och kommer därför att tas ner och ersättas. På sikt är tanken att även ersätta några av de äldre träd som har angripits av röta eller svamp.

– Vi låter dem vara just nu, men har dem under uppsikt, säger Charolina Klintberg.

Dessutom kommer de tre träden närmast Nissan, som är från 1869 då allén anlades och som mår helt utmärkt, att beskäras.

Restaureri­ngen av parken kommer att starta nu i vår och pågå fram till 2022. Även arbetet med Kastanjeal­lén inleds i år men det är oklart exakt när.

 ??  ?? För många år sedan rann en bäck under stenbron och vidare in i rhododendr­onparken. Vattenstrå­ket ska nu restaurera­s berättar Hanna Sandqvist och Charolina Klintberg.
För många år sedan rann en bäck under stenbron och vidare in i rhododendr­onparken. Vattenstrå­ket ska nu restaurera­s berättar Hanna Sandqvist och Charolina Klintberg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden