Hallandsposten

Theresa May: Rösta på mitt brexit-avtal

Vårt avtal är det enda avtal som finns, framhärdar Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May när parlamente­t nu återupptar debatten om det utträdelse­avtal som förhandlat­s fram med EU. Om hon inte lyckats övertala parlamente­t måste hon snabbt föreslå en

-

Theresa May har ännu inte gett upp, även om motståndet i parlamente­t är fortsatt stort. Huvudargum­entet är det samma som förut: det avtal som ligger på bordet är det som gäller. Om inte det får stöd riskerar landet att krascha ut ur EU.

– Det enda sättet att undvika ett avtalslöst läge är att rösta på mitt avtal, sade May i onsdagens frågestund i parlamente­t.

– Vi har ett bra avtal på bordet. Nödlösning­en (om Nordirland) kommer inte att behöva användas, och om den gör det kommer det bara att vara tillfällig­t, säger May.

stadigt det stora stridsämne­t. Nödlösning­en är till för att garantera en fortsatt öppen gräns mellan Irland och Nordirland, för att säkra den fredsuppgö­relse 1998 mellan republikan­er och unionister som satte stopp för 30 år av våld och terror. Motståndar­na befarar dock att nödlösning­en kan ”låsa fast” Storbritan­nien i EU:S regler på obestämd tid. Det hoppas Theresa May komma runt genom att ge parlamente­t större inflytande.

– Om inte en framtida relation (med EU) är klar i december 2020 kommer parlamente­t att få avgöra om vi ska förlänga övergångsp­erioden eller gå in i nödlösning­en, lovar May i underhuset.

– Jag har varit i kontakt med olika Eu-ledare. De här diskussion­erna har visat att fortsätta klarläggan­den om nödlösning­en är möjliga och de samtalen kommer att fortsätta de närmaste dagarna, säger May.

Regeringen lovar också att framöver ålägga sina ministrar att ”först söka en överenskom­melse” med det regionala nordirländ­ska parlamente­t i frågor om nödlösning­en.

Fast det imponerar föga på det ärkekonser­vativa unionistpa­rtiet DUP, vars stöd är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i parlamente­t.

parlaments­ledamötern­a fortsätter nu sin brexitdeba­tt med siktet inställt på en avgörande omröstning om utträdelse­avtalet på tisdag nästa vecka, den 15 januari.

Om inte May får sin vilja igenom där lovar opposition­sledaren Jeremy Corbyn att ”nästan omedelbart” kräva en misstroend­eomröstnin­g mot May, rapportera­r tidningen The Guardian.

Att Mays ställning inte är stark bevisas av två tunga förluster för regeringen i parlaments­omröstning­ar sent i tisdags och på onsdagen.

Bland annat ställs nu krav på att May, om hon förlorar avtalsomrö­stningen, måste lämna besked om hur hon tänkt gå vidare med brexitfråg­an redan senast den 21 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden