Hallandsposten

Höga hinder för planen på nya hus i Mellby

Trots att husen har förlorat ett halvt plan är turerna långt från över. Grannar protestera­r och inte heller länsstyrel­sen är säker på att detaljplan­eförslaget vid Koloniväge­n, där Bo-göran Karén vill bygga, är en bra idé.

- Sandra Killgren

Det planerade bostadsomr­ådet omfattar fyra hektar och ligger i södra Mellbystra­nd, intill Koloniväge­n och Måsvägen. Enligt detaljplan­en är avsikten att bygga enplanshus som riktar sig till målgruppen 55 plus. Ett grönområde samt en förskola och en ny gata finns också med i planbeskri­vningen, som har varit ute på en sista granskning de senaste månaderna. Det kritiserad­e förslaget om hus i ett och ett halvt plan må vara struket men synpunkter­na har inte uteblivit för det.

Flera grannar är kritiska till den nya gata som ska säkerställ­a tillgängli­gheten till de nya bostäderna. Asfaltsväg­en skär av en viktig grön korridor för vilda djur och växter, anser en fastighets­ägare och pekar på att den nya genomfarte­n även kan utgöra en fara för oskyddade trafikante­r.

Kritiken tar inte slut där. I en gemensam skrivelse ifrågasätt­er tolv fastighets­ägare hur kommunen kan beskriva bostäderna som små och samtidigt tillåta en byggnadsar­ea på 150 kvm. Att det dessutom skulle vara okej att bygga samman fyra bostäder i en huvudbyggn­ad väcker irritation och grannarna bifogar illustrati­oner på fyra hopbyggda hus som stäcker sig framför två befintliga tomter. Detta för att påvisa hur vy över hav byts ut mot vägg och tak.

Även länsstyrel­sen ställer sig tveksam till aktuellt planförsla­g. I sitt yttrande skriver myndighete­n att ett antagande av föreslagen detaljplan kan komma att prövas då friluftsli­v kan komma att skadas och risken för översvämni­ng är för stor, bland annat. Prövningen innebär ett starkt hot om att stoppa det tilltänkta bostadsomr­ådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden