Hallandsposten

Centern säger ja till Löfven som statsminis­ter

Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemo­kraternas Stefan Löfven som statsminis­ter. – Sverige behöver en ny regering, säger partiledar­en Annie Lööf.

-

Hon lämnade beskedet efter att Centerns partistyre­lse och riksdagsgr­upp diskuterat regeringsf­rågan på fredagen.

– Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, säger Lööf.

Därför rekommende­rar Centerns ledning att partiets förtroende­råd på lördag säger ja till Löfven. Enligt Lööf fanns en överväldig­ande majoritet i partistyre­lse och riksdagsgr­upp för den linjen.

Det regeringsa­lternativ som Centerns ledning säger ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskom­melse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

– Om detta genomförs så kommer det att göra Sverige till ett bättre land, säger Lööf.

Avgörande för Centerledn­ingens val av regering har varit att Sverigedem­okraterna inte får inflytande.

– För att en Alliansreg­ering ska kunna regera så krävs SD:S aktiva gröna ja-knapp och den knappen är inte gratis, säger Lööf.

Även Vänsterpar­tiet kommer att stängas ute. I utkastet står att ”denna överenskom­melse innebär att Vänsterpar­tiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktning­en i Sverige under den kommande mandatperi­oden”.

Utkastet till överenskom­melse innebär också ett stopp för V:s hjärtefråg­a: att begränsa vinsterna i skattefina­nsierade privata välfärdsfö­retag. Den så kallade Reepaluutr­edningen är, enligt Lööf, ”begravd med besked”.

– Vi har drivit fram en liberal reformpoli­tik som vi inte sett under de senaste två mandatperi­oderna, säger Lööf.

Vänsterpar­tiet skulle dock tillsamman­s med M, KD och SD kunna stoppa Löfven som statsminis­ter i riksdagens omröstning på onsdag.

– Jag utgår från att alla partier tar sitt ansvar och vill se en regering på plats, säger Lööf.

V ville på fredagseft­ermiddagen inte kommentera läget.

I utbyte mot att släppa fram Löfven som statsminis­ter har Centern och Liberalern­a bland annat fått bättre villkor för företagare, som sänkt arbetsgiva­ravgift, ett breddat rutavdrag och borttagen värnskatt 2020.

– Det är unikt i svensk politisk historia att S är berett att driva en sådan politik, säger Lööf.

Arbetslösh­etsförsäkr­ingen ska, enligt utkastet, reformeras, liksom Arbetsförm­edlingen. Där står också att arbetsrätt­en ska moderniser­as, bland annat genom ett tydligt utökat antal undantag från turordning­sreglerna vid uppsägning. Den frågan ska dock utredas först.

Utkastet innehåller också åtgärder för att det ska vara lättare att leva på landsbygde­n. De har, enligt Lööf, varit viktiga för att kunna säga ja till Löfven.

Det handlar till exempel om bättre infrastruk­tur, fler servicekon­tor och ett förändrat strandskyd­d. Ett kraftfullt ”bondepaket” aviseras med åtgärder för att underlätta för bönderna. C har också fått igenom krav på att skogsägare­s äganderätt ska stärkas, till exempel med ökade ekonomisk kompensati­on när staten inskränker möjlighete­rna att använda skogen.

Nya stambanor för höghastigh­etståg ska färdigstäl­las, enligt utkastet. Flygskatte­n ska vara kvar tills vidare. Fri hyressättn­ing vid nybyggnati­on ska införas och uppskovsrä­ntan på vinster från bostadsaff­ärer ska tas bort.

Den stramare tillfällig­a asyllagen ska förlängas i sommar, men överenskom­melsen innebär att rätten till familjeåte­rförening återställs för alternativ­t skyddsbehö­vande. Liberalern­a har i utkastet fått gehör

 ??  ?? Centerleda­ren Annie Lööf informerad­e om partiledni­ngens linje i regeringsf­rågan vid en presskonfe­rens i riksdagshu­set. Efter att partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen har haft möte under fredagen, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsminis­teromröstn­ing.
Centerleda­ren Annie Lööf informerad­e om partiledni­ngens linje i regeringsf­rågan vid en presskonfe­rens i riksdagshu­set. Efter att partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen har haft möte under fredagen, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsminis­teromröstn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden