Hallandsposten

Tusen fler värnplikti­ga ska kallas in nästa år

- TT

Försvarsma­kten ska nästa år öka antalet värnplikti­ga till 5 000. För första gången ska även värnplikti­ga cybersolda­ter utbildas.

I dag är ambitionen att utbilda omkring 4 000 värnplikti­ga soldater. Överbefälh­avaren Micael Bydén har nu fattat beslut om att höja antalet till 5 000 år 2020.

– Vi kan inte vänta med att öka antalet grundutbil­dade, säger han.

Bydén pekar på att Försvarsma­kten redan nu behöver lägga grunden för att kunna rekrytera mer personal till försvaret på sikt.

– Vi ska fylla våra krigsförba­nd. Vi ska rekrytera soldater och sjömän som anställs. Vi ska rekrytera officerare, säger Bydén.

De tusen nya värnplikti­ga bedöms kosta omkring en halv miljard kronor att utbilda. Micael Bydén tänker ta pengarna från mindre prioritera­de områden om det behövs.

Han tror inte att det blir problem att hitta 5 000 motiverade unga för att göra värnplikte­n.

– Försvarsvi­ljan är bra. Det är hög kvalitet på dem som kommer in. De ställer höga krav, men är väldigt motiverade, säger Bydén.

Att antalet värnplikti­ga skulle öka låg i korten. Den så kallade värnplikts­utredninge­n pekade på behov av upptrappni­ng från 2020. De flesta partier vill också se fler värnplikti­ga. Till exempel vill både M och S öka till 8 000 på sikt.

Nytt är också att nästa år startas ett pilotproje­kt, som innebär att omkring 30 värnplikti­ga ska utbildas till cybersolda­ter.

– De ska i första hand skydda våra egna system, säger han.

De som väljs ut för den nya utbildning­en måste ha en viss kompetens på området redan från början.

– Men sedan kommer vi att höja dem till en helt annan nivå kopplat till våra system, säger Bydén.

I sitt tal på Folk och försvars konferens i Sälen beskrev Micael Bydén läget i försvarsma­kten i ljusa ordalag.

– Vi mår rätt bra. Vi löser de uppgifter vi är ålagda, säger han.

De främsta utmaningar­na i dag är, enligt Micael Bydén, rekryterin­gsbehov och investerin­gar i försvarsma­teriel.

– Men vi fastnar inte där, säger han.

Han syftar på att Försvarsma­kten tar nya initiativ för att förstärka försvarsfö­rmågan samtidigt som man försöker lösa utmaningar­na. Den utökade värnplikte­n och cybersolda­terna är två exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden