Hallandsposten

Ungdomstea­m vill göra Laholm lugnare

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Laholm: Oroligt och bråkigt bland unga under höst och vinter. Nu har kommunens ungdomstea­m förstärkts med två fältarbeta­re.

Fler fältarbeta­re ska effektivis­era arbetet mot utanförska­p och kriminalit­et bland Laholms ungdomar. Ett jobb som kommer väl till pass efter en höst av orolighete­r.

Genom tidiga insatser är planen att kommunens ungdomstea­m ska öka tryggheten för ungdomarna i Laholm. Ett arbete som har fått förstärkni­ng i år då teamet har gått från två till fyra fältarbeta­re. En av dem är Maja Svensson.

– Innan handlade det mycket om att släcka bränder och hjälpa dem som skrek högst men nu har vi möjlighet att gå in på djupet och täcka hela kommunen på ett annat sätt, säger hon.

Uppsökande och förebyggan­de är ungdomstea­mets ledord. Kvartetten arbetar dagtid, kvällstid, vardagar och helger med att vara där unga är. Dels genom besök till skolor och fritidsgår­dar men även genom att röra sig utomhus vid platser där många tenderar att samlas.

– Ett drastiskt och tydligt exempel är när trafikolyc­kan utanför Coop inträffade tidigare i höstas. Då gick vi in och hjälpte polisen genom att prata med ungdomarna i området för att se hur de mådde, säger Maja Svensson.

Polisen är en av organisati­onerna som fältarbeta­rna samverkar med för att minska utanförska­p, kriminalit­et och missbruk. Martina Marku, som har varit med sedan starten 2016, förklarar att i samarbetet mellan alla enheter som jobbar med barn och ungdomar är ungdomstea­mets roll att vara spindeln i nätet.

– Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi inte är ordningsva­kter utan kommer in för att hjälpa till, säger Martina Marku.

För att utöka både förståelse och kunskap gör fältarbeta­rna sammanstäl­lningar av sitt arbete. Överblicke­n för hösten och sommaren har precis färdigstäl­lts och pekar ut en hel del incidenter bland unga i kommunen.

– På sommaren var det inte så mycket negativt häng men under hösten och vintern har det varit stökigt och oroligt, säger Maja Svensson.

Orolighete­rna har främst upptäcks på plats men fältarbeta­rna har även ringts in av skolor och fritidsgår­dar. Maja Svensson säger att bråken har varit utspridda runt om i kommunen.

– Vi upplever att det har varit ganska allvarliga bråk där grupper har planerat att mötas både på skoltid och efter, säger hon.

Genom tidiga insatser och aktuell förstärkni­ng är framtida förhoppnin­g att minska stöket och att samtliga ungdomar i Laholm ska trivas.

– Unga ska ha oss att luta sig mot. Vi kommer in som utomståend­e och kan ge fullt fokus, säger Sarah Jaoudat.

 ?? Bild: Sandra Killgren ?? Martina Marku, Sarah Jaoudat, Joel davidsson och Maja Svensson har arbetar som fältarbeta­re i kommunens ungdomstea­m. Kvartetten arbetar för att tidigt upptäcka ungdomar som riskerar att fara illa eller hamna i utanförska­p.
Bild: Sandra Killgren Martina Marku, Sarah Jaoudat, Joel davidsson och Maja Svensson har arbetar som fältarbeta­re i kommunens ungdomstea­m. Kvartetten arbetar för att tidigt upptäcka ungdomar som riskerar att fara illa eller hamna i utanförska­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden