Hallandsposten

Så säger reglerna om pantletand­e i containrar

Många har noterat hur personer fiskat upp pantburkar ur containrar vid återvinnin­gsstatione­r och undrat: Är det verkligen tillåtet? Svaret är nej, men det är svårt att straffas för det.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se

Halmstad: Det är inte direkt en ny företeelse att ägna sig åt dumpster diving, att leta fynd i containrar. Enligt lagen är det dock inte tillåtet, men det är låg risk för att bli straffad.

Det är inte direkt någon ny företeelse att plocka saker ur containrar eller papperskor­gar i syfte att återbruka det på något vis. För ett par år sedan fick fenomenet containerd­ykning, att leta genom containrar efter slängd mat som fortfarand­e är ätbar, ett uppsving.

En Hp-läsare uppmärksam­made för ett tag sedan hur en person stod med en gammal fiskhåv och fiskade upp pantburkar ur en återvinnin­gscontaine­r och då väcktes frågan: Är det där verkligen tillåtet?

Magnus Örnborg är regionchef för Halland och Västra Götaland hos Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen, FTI, som har hand de flesta återvinnin­gsstatione­rna.

– Det är inte tillåtet. Någon har lagt sakerna där med avsikten att det ska återvinnas av oss, så då får man inte ta det. Sedan blir det lite ironiskt när det gäller pantburkar, för de ska inte in i våra system från början, men har personen lagt dem där så är det inte tillåtet, säger han.

Utöver det otillåtna plockandet har FTI även fått rapporter om andra problem när personer fiskar i behållarna.

– Det har varit många fall då de inte städar efter sig, utan river upp en massa grejer och åker därifrån. Det har också hänt att de har stått där och velat ha folks påsar med material innan det har slängt, vilket har upplevts obehagligt, säger Magnus Örnborg.

Skulle det vara så att personerna stökar ned i samband med sin jakt på värdefulla grejer så gör de sig skyldiga till nedskräpni­ng. Men även själva jakten är olaglig.

– Den som äger containern äger

även innehållet. Det beror på omständigh­eterna och hur högt värdet på sakerna huruvida det rör om stöld, snatteri eller egenmäktig­t förfarande. Den som samlat in exempelvis papper eller metall för återvinnin­g kan få in pengar för materialet, så då är det brottsligt att ta det, säger Gith Thedvall, kommunikat­ör hos polisen i Halland.

Men även om det är ett brott så är det väldigt svårt att straffas för det. Det är ytterst sällan som någon anmäls för det, och även efter en anmälan är det svårutrett.

Även på de större återvinnin­gscentrale­rna är det otillåtet att plocka med sig saker, men det är sällan någon polisanmäl­s för det. I stället satsar Hem, Halmstads Energi och Miljö, på att prata med personerna och upplysa om att man inte får ta med något hem.

– Även om det skär i hjärtat när man ser hur fina saker som slängs ibland så får man inte lov att ta någonting. Är det kastat så är det kastat. De enda gångerna vi egentligen polisanmäl­er något är när vi har riktigt inbrott. Det sker framför allt på centralern­a i Getinge och Oskarström att folk bryter sig in och tar vitvaror, säger Anders Bredfell, kommunikat­ionschef på Hem.

De flesta av papperskor­garna runt om i staden ägs av Halmstads kommun. Den som är på jakt efter fynd kan även fortsättni­ngsvis söka genom dem.

– Vi kan inte förhindra att någon plockar pant eller vad det nu må vara. Det finns inget som säger att man inte får göra det. Samtidigt så är det ju också ett gott syfte att man tar hand om det och pantar burkarna, säger Sofia Warpman, stadsträdg­årdsmästar­e hos Halmstads kommun.

Även vid papperskor­garna gäller det dock att man inte stökar ner under sin jakt, eftersom att det då utgör nedskräpni­ng och därmed olagligt.

– Men jag har aldrig upplevt att det ska vara något problem. Jag har aldrig sett någon som tömmer ut papperskor­gen, utan man tittar in och tar det man ser, så det är inget problem.

 ??  ?? Enligt både Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen och polisen är det otillåtet att fiska upp grejer ur återvinnin­gscontainr­ar. Men det är svårt att straffas för det.
Enligt både Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen och polisen är det otillåtet att fiska upp grejer ur återvinnin­gscontainr­ar. Men det är svårt att straffas för det.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden