Hallandsposten

Va-chef lugn trots nytt larm om Pfas-risk

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

PFAS tas upp under hela graviditet­en. Det visar en ny studie. Men Mattias Leijon, chef för Laholmsbuk­tens VA ser ingen anledning till oro.

PFAS är ett samlingsna­mn för ett antal svårnedbry­tbara ämnen som är väldigt vattenoch fettavstöt­ande. Tack vare sina egenskaper används de i en mängd olika produkter. Stekpannor, vissa former av förpacknin­gar och kläder är några exempel. Men de här ämnena används också i en viss sorts brandskum. Precis så är det i Halmstad. Här har ämnena läckt ut i grundvattn­et när Försvarsma­kten har haft olika former av brandövnin­gar.

– Vi vet att vi har ett pågående problem med det här ämnet vid en vattentäkt i Mickedala, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef Laholmsbuk­tens VA.

– Men någon gång i början på 2000 talet installera­des ett reningsver­k som också tar hand om de här ämnena så vi ligger väl under de gränsvärde­n som finns.

Att den här gruppen av ämnen är väldigt svåra att bryta ned och att de kan ha påverkan på vår hälsa det har man vetat i ett antal år. Men nu har en grupp forskare från Karolinska institutet också visat att ämnet vandrar över till fostret under hela graviditet­en.

”Vi har fokuserat på sex av dessa Pfas-ämnen och ser att samtliga uppträder i fostrets vävnad i samma utsträckni­ng som i moderkakan. När bebisen föds har den därför redan en ansamling av dessa kemikalier i bland annat lunga, lever och hjärna”, säger Richelle Duque Björvang, doktorand vid institutio­nen för klinisk vetenskap, interventi­on och teknik på Karolinska Institutet i ett pressmedde­lande.

Man såg också att pojkfoster hade större ansamling av PFAS i sina vävnader än flickfoste­r. Vad ansamlinge­n av kemikalier får för betydelse för fostren, det vet man ännu inte särskilt mycket om.

– Detta visar hur viktigt det är att forska vidare på olika kemikalier­s hälsopåver­kan, och inte minst på längre sikt. Dagens gränsvärde­n är baserade på en vuxen population, och inte foster som ju är mycket mer känsliga för påverkan, säger Paulina Damdimopou­lou, senior forskare vid institutio­nen för klinisk vetenskap, interventi­on och teknik.

 ?? Bild: Johnny Samuelsson/arkiv ?? Skum som används vid brandsläck­ning har i vissa fall innehållit PFAS.
Bild: Johnny Samuelsson/arkiv Skum som används vid brandsläck­ning har i vissa fall innehållit PFAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden