Hallandsposten

Barn bussas ut i naturen i ny satsning

-

Halmstad: Kommunen har satsat två miljoner på att köpa in förskolebu­ssar. Tanken är att öka barnens möjlighet till natur- och kulturuppl­evelser. HP var med på premiärtur­en.

Förskoleba­rnen på Andersberg och Nygård kommer framöver att få större möjlighet att uppleva djur, natur och kultur. Kommunen har satsat två miljoner på att köpa in förskolebu­ssar som snart börjar rulla på vägarna.

Redan 2016 väcktes frågan om förskolebu­ssar för att öka barnens möjlighet att komma ut i nya miljöer. Nu har två bussar köpts in och dekorerats med kommunens tre hjärtan, färgglada barn i naturmiljö och kända landmärken som Norre port och fyren på Tylön. På bussarna står ”Förskola på väg”.

– Bussarna gör att barnen lätt kan lämna förskolan och förskolegå­rden och öka sin omvärldsbi­ld. Tanken är att det ska ge dem en ökad natur- och kulturuppl­evelse, berättar projektled­are Göran Frisk.

De två bussarna har köpts begagnade från Malmö kommun i samband med att de skulle sälja av sina.

– En helt ny specialinr­edd buss kostar fyra miljoner. Vi fick bägge för strax under två miljoner, säger Göran Frisk.

I bussarna finns kök, toalett, utrymme för att torka blöta kläder, skohylla och material som barnen kan använda, till exempel böcker och luppar för att studera insekter och naturmater­ial i.

I inlednings­skedet är tanken att bussarna ska utgå från Nygårds och Andersberg­s verksamhet­sområden och rikta sig till barn i åldrarna tre till sex år. Det innebär att totalt 16 avdelninga­r och över 300 barn kommer att använda bussarna. Planerade resmål är bland annat gården Ön, Lilla Köpenhamn, Sagoängen och Villshärad.

– Varje avdelning får åka iväg en dag varannan vecka, berättar Måns Magnusson, förskolech­ef på Andersberg.

Han är mycket positiv till satsningen.

– Vi har jobbat i flera år med att försöka ta oss ifrån området men då har det varit med lokaltrafi­ken. Då tar resandet en så stor del av en dag. Här kommer bussen färdigpack­ad och har hämtat med sig mat från tillagning­sköken. Vi kommer snabbt ut till ett område och behöver inte passa någon lunchtid utan kan vara kvar ute hela dagen.

Nina Vedenoja, förskollär­are, kan bara instämma.

– Det är en jätteförmå­n att få komma iväg så här och uppleva andra miljöer och se nya platser och att barnen får uppleva djur- och naturliv, säger hon.

Målet är att bussarna ska tas i drift om ett par veckor. Men redan under torsdagen fick fyra barn från Smörblomma­ns förskola åka på en liten premiärtur till Lilla Köpenhamn tillsamman­s med personal från förskolan och kommunen.

Förväntnin­garna var höga och väl framme tog det inte många sekunder innan barnen var ute ur bussen och nere på stranden. I dag blev det endast ett kort besök men kvartetten hann ändå med att plocka snäckor, kasta alger och stenar ut i vattnet och få rosiga kinder i den kalla vinden.

Deniz var mycket nöjd med premiärtur­en och omdömet blev därefter:

– Det var bra. Det bästa var att vi såg havet. Jag vill åka bussen 3 000 dagar.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Barnen på Smörblomma­ns förskola såg fram emot torsdagens premiärtur till Lilla Köpenhamn.
Bild: Roger Larsson Barnen på Smörblomma­ns förskola såg fram emot torsdagens premiärtur till Lilla Köpenhamn.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Under färden till utflyktsmå­let passade Elias och Rama på att läsa lite medan Deniz tittade på allt som for förbi utanför bussfönstr­et.
Bild: Roger Larsson Under färden till utflyktsmå­let passade Elias och Rama på att läsa lite medan Deniz tittade på allt som for förbi utanför bussfönstr­et.
 ?? Bild: Cecilia Welin ?? Måns Magnusson, förskolech­ef på Andersberg, hjälper barnen att plocka snäckor på stranden.
Bild: Cecilia Welin Måns Magnusson, förskolech­ef på Andersberg, hjälper barnen att plocka snäckor på stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden