Hallandsposten

Frans i Snöstorp fick mogna föräldrar

Den som väntar på något gott... Det gamla ordspråket passar ovanligt väl in på Hasse Enqvist i Snöstorp. Han var 55 år när han blev pappa till Frans, hans första barn.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Frida Alfredsson var 39 år och Hasse Enqvist 55 när de fick Frans, deras första barn.

Frida + Hans = Frans är en matematisk formel som passar perfekt i en gul tegelvilla i Snöstorp. Ta de första bokstävern­a från Fridas namn och de sista i Hans så blir det... Frans. Han är en liten pigg man på snart fem månader som spelar huvudrolle­n i huset just nu – med all rätt. Frans jollrar glatt där han sitter i en barnstol och leker med en plastleksa­k eller ett tygdjur, och han har ett helt förtrollan­de leende.

– Vi märker redan att han utvecklas och går igenom olika faser, säger Hans, kallad Hasse, och får en instämmand­e nick från Frida.

I stort sett

alla nyblivna föräldrar ser sina bebisar som mirakel, men Frans föräldrar har dessutom fått vänta längre än de flesta: Frida var 39 år när Frans föddes den 18 september 2018 medan Hasse var 55 år.

Det är inte så ovanligt med höga åldrar hos nyblivna föräldrar nu för tiden, men nog är du ovanligt gammal för att bli pappa första gången, Hasse.

– Visst, men jag vet inte om det är så speciellt. Jag har har inget att jämföra med, jag har aldrig haft barn när jag var yngre, säger Hasse och tilllägger:

– Men jag kan se en poäng med min ålder. Jag har mognat, jag var färdig att ta ansvar när Frans kom.

Men nog hade du klarat av det även för 30 år sedan? Både du och jag har sett stökiga unga män som plötsligt fått barn och blivit ansvarsful­la medborgare?

– Jo, det är sant, och jag har alltid gillat barn – jag är till och med utbildad barnskötar­e, säger Hasse som dessutom har jobbat som fritidsled­are. Numera är han, sedan många år, hamnarbeta­re.

Hasse är uppväxt

i Skogaby och välkänd på Halmstads rockscen efter att i 33 år ha spelat trummor i bandet Terror Pop, tillsamman­s med sina yngre bröder Sven och Joen (och några andra musiker som varit med i perioder).

Men i februari 2013 kom ett mejl till HP där det stod att bandet var nedlagt. Trion fick inte längre ihop privatliv med spelandet.

– Då fick jag en liten personligh­etskris. Jag hade plötsligt inte samma identitet som tidigare.

Nja, det har du nog. I morse sa jag till de andra på HP att jag skulle träffa Terrorhass­e.

– Ja, det namnet får jag leva med. Men det är skönt att spelandet är över, jag saknar det inte alls.

Hasse har genom åren haft flickvänne­r i längre eller kortare perioder, men det har aldrig varit aktuellt att skaffa barn. Under tiden har allt fler i hans närhet, bland annat hans bröder, blivit föräldrar.

Har du känt en stor längtan?

– Nej, jag har tagit läget för vad det har varit, jag har inte saknat barn.

– Men det har jag, säger Frida.

Hon heter Alfredsson i efternamn, är uppväxt på Fyllinge och har precis fyllt 40 år. Frida jobbar på en bilfirma men är för närvarande barnledig.

– För mig har det aldrig varit aktuellt med barn tidigare. Jag har levt ensam och inte haft några seriösa förhålland­en, utan i stället jobbat utomlands och rest en hel del.

Men 2004 flyttade

Frida tillbaka till Halmstad, och för fyra och ett halvt år sedan blev hon och Hasse ett par.

– Det tog ändå tid innan jag började tänka på barn, men en kväll frågade jag Frida om hon ville bli mamma..., säger Hasse.

– ... och jag svarade ”jag vill inget hellre”, säger Frida.

Paret hade ett tidigt missfall men den 12 januari 2018 gjorde Frida ett graviditet­stest hemma i Snöstorp.

– Det var min födelsedag och jag ville se om jag kunde dricka på kvällen. Det blev ingen skumpa.

Frida mådde bra under graviditet­en och Frans föddes med kejsarsnit­t – och när vi nu sitter i Snöstorp och pratar om honom börjar han se rätt ”pömsig” ut.

Men det är

inget problem: han är i den lyckliga åldern där man får lägga sig och sova, om man är trött mitt på dagen.

Det är dags att lämna familjen men först måste jag måste jag prata om ett tråkigt – men oundviklig­t ämne.

Hasse, du kommer att vara 70 år när Frans är 15, och om man ser till statistik är du kanske inte med så länge under hans vuxenliv.

– Ja, men jag är fatalist och tänker inte så mycket på det. Allt blir som det blir, jag kunde ha fått barn som 25-åring och dött några år senare.

– Men jag försöker sköta mig lite bättre i dag än tidigare.

Äter du nyttigare?

– Nej, jag var vegetarian redan tidigare, och har alltid tänkt på vad jag stoppar i mig. Men jag är väl lite klokare, till exempel när jag är ute på min mountainbi­ke.

– För ett tag sedan cyklade jag med min bror Sven, och vi kom till ett vådligt grustag mellan Oskarström och Biskopstor­p. Vi stannade upp, tittade på varandra och sa ”nej, vi har familjer där hemma”.

 ??  ?? Hasse bäddar ner Frans som är i en lycklig ålder. Blir han trött mitt på dagen är det tillåtet att lägga sig ner och sova.
Hasse bäddar ner Frans som är i en lycklig ålder. Blir han trött mitt på dagen är det tillåtet att lägga sig ner och sova.
 ??  ?? Frans Edvin Enqvist har begåvats med två ovanligt mogna föräldrar. Mamma Frida var 39 år när Frans föddes, pappa Hasse var 55 år.
Frans Edvin Enqvist har begåvats med två ovanligt mogna föräldrar. Mamma Frida var 39 år när Frans föddes, pappa Hasse var 55 år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jag vet inte om det är så speciellt. Jag har har inget att jämföra med, jag har aldrig haft barn när jag var yngre. Men jag kan se en poäng med min ålder. Jag har mognat, jag var färdig att ta ansvar när Frans kom. Hasse Enqvist Hasse Enqvist har redan märkt att Frans utvecklas och går igenom olika faser.
Jag vet inte om det är så speciellt. Jag har har inget att jämföra med, jag har aldrig haft barn när jag var yngre. Men jag kan se en poäng med min ålder. Jag har mognat, jag var färdig att ta ansvar när Frans kom. Hasse Enqvist Hasse Enqvist har redan märkt att Frans utvecklas och går igenom olika faser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden