Hallandsposten

HFAB anmäls för bristande mejlbevis

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

76-åriga Ulla Meijel har Jo-anmält HFAB för att de inte kan visa att de skickade påminnelse­r innan de raderade hennes 13 år i bostadskön. Hon får stöd av Nils Funcke, expert på offentligh­etsprincip­en.

Eftersom HFAB hävdar att de skickade ut påminnelse­r till Ulla Meijel innan de raderade hennes 13 år i bostadskön har hon begärt att få ut kopior på detta – men förgäves. – Så väsentliga uppgifter måste kunna beläggas av ett kommunalt bolag, säger Nils Funcke, expert på offentligh­etsprincip­en.

HP har i flera artiklar skrivit om hur många av dem som HFAB nu rensat bort från bostadskön inte har fått de påminnelse­r om att uppdatera sina uppgifter som bolaget säger sig ha skickat ut till alla.

En av dem, 76-åriga Ulla Meijel på Vallås, har skrivit till HFAB och begärt ut kopior på påminnelse­rna som ska ha skickats till henne.

I svaret som hon fått står att bostadsbol­aget inte har några uppgifter om henne eftersom hon är raderad ur deras system.

– Det låter konstigt. Som kommunalt bolag är de väl tvungna att diarieföra korrespond­ens som de skickar iväg? Hur kan de veta att de verkligen har skickat ut påminnelse­r till mig och alla andra som klagat? undrar Ulla Meijel.

Hon har nu skrivit en anmälan till JO (Justitieom­budsmannen), där hon påpekar att HFAB i sina stadgar skriver att påminnelse­r skickas ut till dem i bostadskön – men att detta inte går att kontroller­a i efterhand.

– Ett kommunalt bolag får inte bedriva sin verksamhet på så lösa boliner, säger Nils Funcke, en av landets mest kända experter på offentligh­etsprincip­en.

– Det är bra att hon Jo-anmäler saken, så att det sker en ordentlig prövning. Som jag ser det måste nog bolaget backa och ge tillbaka köpoängen till folk ifall de inte kan bevisa att de skickat ut de utlovade påminnelse­rna till alla, menar han.

Frågan är förstås om HFAB måste diarieföra alla mejl när det handlar om påminnelse­r som skickats ut till tiotusenta­ls personer?

– De måste i alla fall finnas lätt tillgängli­ga eftersom de är expedierad­e. Det är ju inte rättssäker­t om det inte finns dokumenter­at.

I lagen står att ”om det är uppenbart att en allmän handling är av ringa betydelse för myndighete­ns verksamhet, behöver den varken registrera­s eller hållas ordnad”, Kan det gälla de här påminnelse­rna?

– Nej, det kan inte anses som ringa när det handlar om människors möjlighet att få en bostad.

Har det betydelse att HFAB tagit hjälp av en stor it-leverantör?

– Inte alls. I uppdraget till en extern part borde det regleras att de ska kunna visa vilka påminnelse­r som skickats ut och ifall de exempelvis fått några felmeddela­nden tillbaka, säger Nils Funcke.

 ??  ??
 ??  ?? HP har lånat detta mejl av en i HFAB:S bostadskö som i november fick en påminnelse, en månad före sista datum att uppdatera köuppgifte­rna. Det framgår att mejlet är skickat från en e-postadress som slutar på hfab.se. Ulla Meijel har dock inte fått se kopior på de påminnelse­r HFAB ska ha skickat henne.
HP har lånat detta mejl av en i HFAB:S bostadskö som i november fick en påminnelse, en månad före sista datum att uppdatera köuppgifte­rna. Det framgår att mejlet är skickat från en e-postadress som slutar på hfab.se. Ulla Meijel har dock inte fått se kopior på de påminnelse­r HFAB ska ha skickat henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden