Hallandsposten

Häktesryml­ing gjorde inbrott i Ica-butik

Den unge laholmare som i oktober 2017 rymde från häktet i Halmstad dömdes kort därefter till ett halvt års fängelse. Blott två veckor efter domen gjorde han inbrott i en Ica-butik i skånska Osby.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Hösten 2017 satt den då 19-årige laholmaren häktad, misstänkt för bland annat grov stöld och häleri. Men tidigt på morgonen den 17 oktober tröttnade han på vistelsen, bröt sig ut genom ett fönster och försvann från häktet.

Fem veckor senare överlämnad­e han sig själv till polisen. Halmstads tingsrätt dömde honom den 7 december 2017 till sex månaders fängelse. När domen föll släpptes han, trots åklagarens protester, på fri fot.

Bara 14 dagar senare åkte han dock fast igen. Nu för ett nattligt och misslyckat inbrott i en Ica-butik i Osby i norra Skåne.

19-åringen och hans då 28-årige kompis, också han från Laholm, använde en kofot för att komma in i butiken. Men de blev sedda. Poliser larmades och samlades utanför. Det hjälpte inte att laholmarna flydde upp på ett tak. Där greps de av polisen, men släpptes samma natt.

Det dröjde cirka ett år innan det blev rättegång i Hässleholm­s tingsrätt. De två laholmarna erkände att de begått inbrottet, som rubricerad­es som försök till stöld.

Duon, som nu hunnit bli 21 respektive 30 år gamla, förklarade i rätten att de under kvällen hade spelat poker, förlorat och fått skulder. Vinnaren hade genom hot förmått dem att bryta sig in i butiken.

Båda fälldes för inbrottet, men de slipper fängelse.

Domstolen noterade visserlige­n att 21-åringen begått brottet mellan sin dom och straffets verkställa­nde och att hans ”upprepade återfall talar väldigt starkt för att återigen döma honom till fängelse”.

Men då han bara var 19 år vid brottet och han nu ”gjort stora framsteg i processen att bryta med sin tidigare kriminalit­et”, stannade straffet vid skyddstill­syn och 40 timmars samhällstj­änst.

Hans straff gäller både Ica-inbrottet och en grov olovlig körning i februari 2018, då den unge mannen lämnade sin bil och sprang ifrån polisen.

30-åringen har också han dömts flera gånger tidigare i Halmstads tingsrätt, bland annat för grov misshandel och stöld. De domarna ligger dock mer än sex år tillbaka i tiden. Någon större återfallsr­isk ser inte Hässleholm­s tingsrätt.

Den här gången döms han för stöldförsö­ket på Ica till villkorlig dom och 40 dagsböter på sammanlagt 12 400 kronor.

” Under kvällen hade de spelat poker, förlorat och fått skulder. Vinnaren hade genom hot förmått dem att bryta sig in i butiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden