Hallandsposten

Jägarna sköt inte tillräckli­gt många älgar

Jägarna i Hylte har misslyckat­s med att skjuta så många älgar som de skulle, under höstens och vinterns jakt.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Enligt de mål och beslut som sattes upp inför jakten, vilken inleddes 8 oktober i fjol, skulle 514 älgar skjutas inom det älgförvalt­ningsområd­e (Hallands Östra) som omfattar ungefär Hylte kommuns gränser.

I dagsläget finns endast 360 skjutna djur registrera­de i länsstyrel­sens databas. Älgjakten pågår formellt fortfarand­e fram till februari månads slut. Men det är orealistis­kt att tro att man ute bland jaktlagen, under de sista skälvande veckorna, ska ge sig ut och skjuta de djur som fattas.

– Det ser konstigt ut i avrapporte­ringen, att inte fler fällda djur kommit in, säger länsstyrel­sens naturvårds­handläggar­e Martin Broberg.

Länsstyrel­sen ska kontroller­a att jaktresult­atet överensstä­mmer med kvoter av vuxna djur och kalvar som får skjutas och de förvaltnin­gsplaner som jaktområde­na fått godkända. Men den granskning­en sätts igång först två veckor efter att jakttiden löpt ut.

I dagsläget har Martin Broberg ingen teori om varför så få älgar har skjutits, utan hänvisar till de ansvariga för älgförvalt­ningsområd­et. Han noterar dock att det så gott som uteslutand­e handlar om fällda årskalvar, vilket jägarna inte når upp till.

Av 206 beslutade vuxna kor och tjurar har 195 fällts ” Det verkar som att de kalvar som föddes in i juni och senare har dukat under Lennart Kullgren Unnaryd-jälluntoft­a älgskötsel­område i Hylte. Kalvkvoten har varit 308 djur, endast 165 har rapportera­ts fällda – alltså lite mer än hälften.

Observera att rapporteri­ngen av ett skjutet djur måste vara inlämnat till räkningen inom två veckor, så någon större eftersläpn­ing är det inte fråga om.

Morgan Erixon, ordförande för Östra älgförvalt­ningsområd­et, säger att de få skjutna kalvarna har med fjolårets katastrofa­lt varma sommar att göra:

– Korna har inte fått så mycket kalvar under det år som varit. De som överlevt har dessutom varit små. Jag kan tänka mig att det finns jaktlag runt om i Hylte som därför dragit sig för att skjuta, säger han.

Ett av de större älgskötsel­områden i Hylte som inte nått upp till sin kvot av kalvar är Unnaryd–jälluntoft­as. Dess ordförande är Lennart Kullgren:

– Det finns inte så mycket kalv. Det verkar som att de som föddes in i juni och senare har dukat under.

Han berättar vidare att slaktvikte­rna på de 20-talet kalvar som fällts inom hans område har varierat kraftigt, mellan 30–70 kilo. De tyngre förefaller vara födda i maj, som resultat av den normala brunsten hos korna.

Inom Långaryds Södra älgskötsel­område, också ett av de större, kallar vissa jaktlag sina medlemmar till särskild kalvjakt nästa lördag – vilket då också blir avslut på säsongens älgjakt. Men Lars-erik Larsson, ordförande för skötselomr­ådet, tror ändå inte att man då tar ifatt sitt beslutade mål.

– Det finns också en liten ovilja mot att skjuta kalvarna efter den sommar som varit. Man vill spara på dem för att få nya ungdjur och den vägen en bättre stam.

Lars-erik Larsson tillägger att de svaga och klena kalvarna naturligtv­is ska skjutas och skjuts.

Den minsta kalven som fällts inom hans jaktområde vägde bara 15 kilo.

– Det blir naturligtv­is inte några bra djur av dem.

Inför höstens älgjaktsst­art rådde oenighet kring hur stor vinterstam älg man ska sträva efter. Jägarna har velat öka den för att få en bättre stam till kommande år. Markägarna har velat minska stammen, för att hejda det hårda betestryck­et på trädplanto­r och växande skog – inte minst på den tall man försöker plantera.

Jägarna fick ge sig, efter att man i flera fall inte fick sina skötselpla­ner godkända och länsstyrel­sen gick emellan. Den här frågan är, med hänsyn till den dåliga kalvskjutn­ingen, inte mindre aktuell inför nästa älgjakt.

– Vinterstam­men är på väg att minska. Brunsten i höstas kom också sent. Älgarna är starkt påverkade av fjolårets värme. Det är ont om mat. Jag tror att det blir en dålig inkalvning även den kommande våren och sommaren, säger Lennart Kullgren.

– Älgarna får i sig för lite och samtidigt får dålig mat, säger Morgan Erixson, som i älgförvalt­ningsområd­et formellt är represente­rad i sin egenskap av markägare.

Morgan Erixon beskriver älgjakten som en fråga om att uppnå balans mellan skog och vilt” . Han vill att den i större grad diskuteras utifrån den förändrig av mångfalden i skogen som skett under de senaste decenniern­a – en negativ sådan – och som förser älgen mindre av dess naturliga bete.

 ??  ??
 ??  ?? Ko med älgkalv, en syn som i Hylteskoga­rna denna höst och vinter inte varit lika vanlig som tidigare.
Ko med älgkalv, en syn som i Hylteskoga­rna denna höst och vinter inte varit lika vanlig som tidigare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden