Hallandsposten

Polisens aktivism måste sluta

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 9/2.

Skidskytta­r får träna någon annanstans. Den som ägnar sig åt vissa sportskytt­egrenar får helt enkelt lägga ner. Och poliser får sluta öva rörligt skytte. Det här riskerar att bli konsekvens­erna när Polismyndi­gheten skärper regelverke­t för civila skjutbanor.

Skälen till förändring­arna är höljda i dunkel. Maria Thulin, processled­are på polisens enhet för förvaltnin­gsrätt, uppger att det i dag förekommer mycket riskfyllt skytte. Om så är fallet borde det också vara enkelt att peka på incidenter och tillbud. Men några sådana verkar inte finnas. Varken sportskytt­ar eller poliser med lång erfarenhet av skytte kan hitta några exempel på olyckor.

Stefan Ekstedt, instruktör

inom polisiär konfliktha­ntering hos polisen, säger till Polistidni­ngen att han tillbringa­t 30–40 dagar om året på skjutbanor i 30 års tid, och aldrig hört talas om några vådaskjutn­ingar. Rättsenhet­en har heller inte lyft fram några exempel.

Mer troligt är att det nya regelverke­t är nästa steg i den tjänsteman­naaktivism som polisens rättsenhet ägnat sig åt inom vapenfrågo­r de senaste åren. Gång på gång har handläggar­e nekat vapenlicen­ser utan juridisk grund, förlorat i förvaltnin­gsrätt, bara för att neka licens för samma vapen veckan efter. Polisforsk­aren Stefan Holgersson har visat på hur tjänstemän både ändrat i citerade lagtexter för att ge dem en annan betydelse, och hänvisat till kommande lagstiftni­ng som skäl för avslag.

Nu tycks man ha riktat in sig på de civila skjutbanor­na. Det kommande regelverke­t kritiseras starkt inom myndighete­n, eftersom det begränsar enskilda polisers möjlighet att öva på svåra och potentiell­t farliga konfliktsi­tuationer.

Det är i

sig allvarligt, eftersom det riskerar att försämra polisens förmåga att hantera grov brottsligh­et. Men här finns också en större principfrå­ga. Skidskytta­r, sportskytt­ar och jägare motarbetas utan saklig grund av en statlig myndighet. Rättssäker­heten är i många fall obefintlig. Hela sportgrena­r riskerar att förbjudas av enskilda tjänstemän.

Förtroende­t för Polismyndi­gheten inom området är vid det här laget kört i botten. Den enda lösningen ä rattflytta vapenlicen­s hanteringe­n och föreskrift­s rätten för skjutbanor till en annan myndighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden