Hallandsposten

Boakye tvåmålssky­tt i HBK:S derbyseger

Thomas Boakye låg nerbäddad i feber hela förra veckan, men det hindrade honom inte från att bli matchhjält­e mot sitt gamla lag Varbergs Bois när Halmstads BK vände 0–1 till seger på Skedalahed­s IP.

-

Sport: Halmstads BK:S mittfältar­e Thomas Boakye kom direkt från sjuksängen och avgjorde träningsma­tchen mot Varbergs Bois.

Boakye vilade den första halvleken, men kom in direkt efter paus i stället för Gabriel Gudmundsso­n.

Och han satte full fart på högerflank­en med en gång.

Redan i den 47:e minuten fixade ghananen en straff sedan han blivit nersparkad av en Bois-försvarare.

– Smällen tog på smalbenet under benskyddet så det kändes ordentligt, säger Thomas Boakye och visar upp ett köttsår på högerbenet.

Elvametare­n slog sedan Höskuldur Gunnlaguss­on säkert in till 1–1.

En knapp kvar senare presentera­de sig Hbk-mittfältar­en själv i målprotoko­llet.

Landsmanne­n, anfallaren Sadat Karim, höll undan gästernas försvar och rullade ut bollen till Boakye som avslutade med ett knallhårt skott i bortre krysset. Otagbart för inlånade (från Elfsborg) Varbergsmå­lvakten Daniel Olsson.

– Bra teknik, va, skrattar 25-åringen. Nä, men jag har tränat mycket på avslut med Igor (Krulj, tränaren) och Keith Millen (assisteran­de tränaren) och det ger resultat.

Som inte det var nog satte Boakye även det avgörande 3–1-målet 20 minuter före slut. HBK ställde om snabbt och inhopparen Emil Tot Wikström friställde Boakye, som säkert sköt bollen förbi Olsson.

– När jag satt på bänken såg jag att vi måste vara mer aggressiva och ha ett bättre passningss­pel. Vi lyfte oss efter paus och då kom också målen.

Senast mot Mjällby (3–3) var det Rasmus Wiedesheim Paul som nätade två gånger och det råder

väl knappast någon tvekan att det börjar bli hårt om vem som ska ha platsen till höger på mittfältet.

Boakye hade velat spela hela matchen, men var osäker på om han orkade efter febersjukd­omen.

– Jag hostar fortfarand­e mycket och det blev ju inte bättre av att jag spelade. Därför räckte det med 45 minuter.

Första halvlek var ingen höjdare. Tempot var lågt och hemmalaget skapade inte många chanser.

Det gjorde inte för den delen Varberg heller, men när Superettan­rivalen fick frispark strax utanför straffområ­det efter 27 minuter kom 0–1-målet. Albert Ejupi lyfte in bollen och nyförvärve­t Tobias Karlsson nickade snyggt in den i Malkolm Nilssons ena hörn.

Bois hade sedan bud på 2–0, men HBK höll undan fram till paus innan matchen svängde i början av andra.

– Vi hade lite för långsamma aktioner i första halvlek och då blev våra offensiva spelare för lättlästa, men efter paus hamnade vi mer i en-mot-en-situatione­r och då slog vi ut dem varje gång, säger Igor Krulj.

Kommande helg väntar första tävlingsma­tchen för HBK när laget möter Östersund borta i Svenska cupen.

– Vi måste hålla våra lagdelar kompakta och på så vis straffa dem i våra omställnin­gar. Jag hoppas att vi kan utnyttja vår speed.

??  ?? Inhopparen Thomas Boakye firar ett av sina två mål när Halmstads BK slog Varbergs Bois i träningsma­tchen på Skedalahed­s IP.