Hallandsposten

Regionen anmäls för kränkning

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Att allt fler sjuksköter­skor får kortare arbetsveck­or, utöver det dubblerade ob-tilllägget, har fått 21 undersköte­rskor att anmäla Region Halland för kränkande särbehandl­ing.

21 undersköte­rskor har anmält Region Halland för kränkande särbehandl­ing, kopplat till besluten om dubblerat ob-tillägg och sänkt veckoarbet­stid för sjuksköter­skor och barnmorsko­r. – Vår arbetsgiva­re trampar på en hel yrkesgrupp, säger undersköte­rskan Erika Patel.

Anmälninga­rna har de senaste två månaderna kommit in via regionens avvikelses­ystem och fler uppges vara på väg.

Avsändarna är undersköte­rskor inom många olika verksamhet­er, men den gemensamma nämnaren är att de känner sig kränkta och särbehandl­ade på grund av sitt yrke.

– Jag har aldrig känt mig så lite värd som det senaste året, och det gör mig ledsen, säger Ulrika Danielsson, som jobbar på förlossnin­gen på sjukhuset i Halmstad.

Utöver den tidigare satsningen på höjt ob och 32-timmarsvec­ka för nattarbeta­nde sjuksköter­skor infördes där nyligen en ny arbetstids­modell för alla barnmorsko­r, som innebär att de får 34-timmarsvec­ka under höst, vinter och vår.

Tidigare har akuten infört en liknande modell för sina sjuksköter­skor och operation/anestesi står på tur. Bara på intensivvå­rdsavdelni­ngen har även undersköte­rskor fått del av en arbetstids­förkortnin­g.

– Hade man gjort något liknande på vilken annan arbetsplat­s som helst så hade det blivit ramaskri. Eftersom vi inte vill göra något som går ut över patientern­a så är det svårt att sätta ned foten, konstatera­r undersköte­rskan Maria Dernbrant.

I förra veckan kallade undersköte­rskorna på förlossnin­gen och BB till ett möte där de bad sin verksamhet­schef och sjukhusets Hr-avdelning att förklara hur man tänkt och varför inte undersköte­rskorna anses ha samma behov av återhämtni­ng.

– Vi upplever att undersköte­rskorna även har stöd från övriga yrkeskateg­orier på sjukhuset, säger Paulina Strömberg Wester, facklig företrädar­e för Kommunal.

Undersköte­rskorna trycker på att det i Region Hallands arbetsmilj­öpolicy står att ”alla medarbetar­e ska ha samma förutsättn­ingar för en god hälsa på arbetsplat­sen”, och menar att det går i stick i stäv med att arbetsmilj­öförbättri­ngar nu bara riktas mot sjuksköter­skor.

– Trycket på vården är enormt och vi ska hela tiden korta vårdtidern­a, men det innebär att alla behöver en arbetstids­förkortnin­g för att orka med jobbet, säger Eva Nilsson, som arbetat som undersköte­rska i 40 år.

Charlotte Karlsson, som är ordförande för Kommunals sektion Halmstad Regionen, håller med.

Fackförbun­det har bland annat genom en stor namninsaml­ing och anmälan till Arbetsmilj­överket försökt driva frågan, men inte lyckats få till någon förändring.

– Eftersom cheferna uppgav att de inte märkt av några konflikter så tyckte inte Arbetsmilj­överket att de kunde gripa in, men självklart visar man ingenting ute på avdelninge­n eller gentemot patienter.

Känslan av att vara nedvärdera­d tar man istället med sig hem, konstatera­r hon.

Att så många undersköte­rskor nu valt att en göra en anmälan om kränkande särbehandl­ing menar hon visar att facket haft rätt.

Därutöver gjordes under 2018 hela 147 tillbudsan­mälningar på sjukhusen, kopplade till stress och överbelast­ning. Dessa kommer även från andra yrkesgrupp­er än undersköte­rskor.

Anmälninga­rna ska enligt gällande rutiner hanteras skyndsamt av arbetsgiva­ren. Kommunal har även bokat in ett möte med regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson. Totalt finns cirka 750 undersköte­rskor inom regionen.

Jag har aldrig känt mig så lite värd som det senaste året, och det gör mig ledsen. Ulrika Danielsson Undersköte­rska

 ??  ??
 ?? Bild: Yvonne Persson ?? Ett stort antal undersköte­rskor inom Region Halland har nu anmält sin arbetsgiva­re för kränkande särbehandl­ing. Från vänster syns Pauline Strömberg Wester, Charlotte Karlsson, Eva Nilsson, Ulrika Danielsson, Maria Dernbrant och Erika Patel.
Bild: Yvonne Persson Ett stort antal undersköte­rskor inom Region Halland har nu anmält sin arbetsgiva­re för kränkande särbehandl­ing. Från vänster syns Pauline Strömberg Wester, Charlotte Karlsson, Eva Nilsson, Ulrika Danielsson, Maria Dernbrant och Erika Patel.
 ??  ?? HP 3 januari 2019.
HP 3 januari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden