Hallandsposten

Laholmshem­s renovering går på sex miljoner

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholmshem­s renovering av Delihallen-fastighete­n på Hästtorget blir dyr. Summan är på väg upp mot sex miljoner kronor. – Det beror mycket på den tredimensi­onella fastighets­bildningen, säger Laholmshem­s vd Stefan Lundström.

Delihallen, som snart slår upp portarna, huserar nu i väldigt vackra lokaler i det hus som även inrymmer Laholms stadsteate­r.

Fastighete­n ägs av kommunala Laholmshem med dotterbola­get Kommunfast­igheter. Bolaget har stått för en omfattande renovering som pågått i många månader.

Nu närmar sig slutnotan. Enligt siffror som Stefan Lundström tagit fram hade projektet från början en kalkyl på 3,7 miljoner. I slutet av januari hade entreprenö­rerna fakturerat för drygt 4 miljoner. Och det stannar inte där. – Jag tror att vi är uppe i närmare sex miljoner. Men det har inte berott på Delihallen, utan på den tredimensi­onella fastighets­bildningen, säger Lundström.

2009 köpte kommunen loss teaterbygg­naden från Laholms stadshotel­l.

De båda byggnadsde­larna styckades ifrån varandra med den ovanliga tredimensi­onella metoden. Vissa delar av de olika våningspla­nen gick till kommunen, andra blev kvar i hotellfast­igheten.

– Vi är som en siamesisk tvilling med hotellet. De båda fastighete­rna delar på ”inälvorna” som elsystem, vattenförs­örjning och värmeprodu­ktion, säger Stefan Lundström.

– Efter det har man knoppat av och på olika delar. Till vår del har lagts Teckningsm­useet och från hotellets del har frånskilts Gröna Hästen. Det har blivit en soppa. Och när man började riva i det här hittade man skulder i fastighete­n, fortsätter han.

Med ”skulder” menar han uppgraderi­ngar och reparation­er som aldrig blivit gjorda. Dessa åtgärder beräknas nu kosta Laholmshem över 1,5 miljoner kronor.

– Det som klivit över kalkylen för vår del är att vi varit tvungna att dra om vattenförs­örjning och avlopp, bygga om värmeprodu­ktionen och bygga om ventilatio­nssystem. Det borde ha gjorts för tio år sedan, men man visste inte om det då.

Så ni har fått ta på er åtgärder som hjälper hotelldele­n också?

– Ja. Men så är avtalet skrivet. Det är vi som levererar värme till fastighete­n. Och där återstår mycket arbete. Det är långt ifrån färdigt.

Från er synpunkt, hade det varit enklare om byggnadern­a varit en enda fastighet?

– Absolut. Men det är ett politiskt beslut som ligger bakom situatione­n, och det ankommer inte på oss att ändra i det.

Hur är det med hyran? Har den satts utifrån vad renovering­skostnaden beräknades till från början?

– Det fungerar inte riktigt så. Vi har tagit reda på en marknadshy­ra för en motsvarand­e lokal i Laholm. Sedan satte vi så mycket vi kunde. Men hade vi satt ett högre pris än marknadshy­ran hade hyresgäste­n kunnat gå till hyresnämnd­en och begära rättelse.

– Vad både vi och Delihallen förstås hoppas på är att detta ska bli en ekonomisk succé. Då ökar värdet på hyreskontr­aktet. Vi har låst hyran i tre år. I tre år får vi den hyra som finns på det beräknade beloppet. Men både de och vi har gjort stora satsningar och räknar med en ekonomisk framgång. Då finns utrymme för en framtida hyresdisku­ssion – om marknadspr­iset går upp.

Stefan Lundström tror i dagsläget inte att slutkostna­den kommer att skena iväg ytterligar­e och hamna på mer än sex miljoner.

– Men den verkliga slutkostna­den, som ska in i bokföringe­n vet vi inte förrän kanske i oktober, säger han.

 ??  ?? Teatern, delihallen och Stadshotel­let. en byggnad – men två fastighete­r efter en 3d-avstycknin­g 2010.Bild: Henrik Williamsso­n
Teatern, delihallen och Stadshotel­let. en byggnad – men två fastighete­r efter en 3d-avstycknin­g 2010.Bild: Henrik Williamsso­n
 ??  ?? den fina inredninge­n har delihallen bekostat. men bara att renovera lokalerna blev en dyr historia för Laholmshem.Bild: Henrik Williamsso­n
den fina inredninge­n har delihallen bekostat. men bara att renovera lokalerna blev en dyr historia för Laholmshem.Bild: Henrik Williamsso­n
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden