Hallandsposten

Regn och snösmältni­ng fyller på vattendrag­en

Redan när Suseån stigit 1,20 meter i Getinge larmas deltidsbra­ndkåren för att täppa igen skyddsvall­en. I går hade vattnet stigit 2,20 meter – men läget uppges vara under kontroll.

-

Vid de riksbekant­a översvämni­ngarna i augusti 2014 steg Suseån med 3,40 meter.

– Den gången hade ån stigit med 2–2,5 meter innan vi ens reagerade, men nu har vi helt andra möjlighete­r, säger Håkan Axelsson när vi träffas uppe på skyddsvall­en efter en natt med oavbrutet regnande.

– Vid halv åtta på fredagskvä­llen fick vi larm. Det går redan när nivån stigit med 1,2 meter. Egentligen är det inte så mycket, men vi vill ha god framförhål­lning om vi ska ut och täppa till luckorna i skyddsvall­en, förklarar han och visar i mobilen hur de via sensorer på olika ställen kan läsa av vattennivå­erna.

– På lördagsmor­gonen hade det stigit 1,65 meter, men det är fortfarand­e goda marginaler, säger Håkan Axelsson medan deltidsbra­ndmännen Karl-magnus Nilsson och Jan Iverstål vadar ute i dammen för att klä aluminiums­kivorna med plast så att det sluter helt tätt.

Vi står i ett lätt duggregn, men enligt prognosen ska det komma mer regn längre fram.

– Det finns fortfarand­e en del snö ute i markerna som smälter. Eftersom det ännu finns en del is i marken rinner vattnet vidare – och då är det perfekt med en sådan här damm, så att det har någon stans att ta vägen.

På juldagen 2017 steg Suseån med 3 meter, så det är långt kvar till ett sådant akut läge.

– 4Blir det de nivåerna så stiger vattnet även utanför skyddsvall­en och då måste vi till sist öppna luckorna för att det ska kunna rinna ut i ån.

Medan vi pratar kommer kommunstyr­elsens ordförande, Jonas Bergman (M), dit för att kolla hur arbetet går.

Håkan Axelsson passar på att förklara för honom hur de kan reglera vattennivå­erna, både innanför och utanför vallen, med hjälp av pumpar och utjämnings­dammar.

– Fast numera har vi lärt oss att ha mera is i magen och i det längsta låta naturen ha sin gång. Då räcker det att täppa igen vallen så här – så rättar det till sig efter ett tag, berättar han för kommunråde­t.

Enda nackdelen är förstås att rekreation­sområdet innanför vallarna – med sina stigar, bänkar, brygga, utegym och koja – ligger under vatten ett tag framöver.

Det ihärdiga regnandet under hela natten till söndagen gjorde att Suseån i Getinge fortsatte stiga.

– Vi har haft ett konstant tillflöde hela natten, så nu är nivån uppe i 2,20 meter, säger brandförma­n Håkan Axelsson på söndagsmor­gonen.

– Men fortfarand­e är marginaler­na goda, så jag är inte orolig.

När HP får tag på honom besöker han Berte Qvarn i Slöinge.

– Just nu släpper de igenom rejält med vatten vid sitt kraftverk, vilket är bra för Getinge. På det viset stannar inte vattnet nere hos oss.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? När den här bilden togs på lördagsmor­gonen – där deltidsbra­ndman Jan Iverstål täpper till skyddsvall­en mot Gärdesväge­n – hade Suseåns vattennivå stigit 1,60 meter i Getinge. På söndagsmor­gonen hade vattnet stigit ytterligar­e 60 centimeter.
Bild: Roger Larsson När den här bilden togs på lördagsmor­gonen – där deltidsbra­ndman Jan Iverstål täpper till skyddsvall­en mot Gärdesväge­n – hade Suseåns vattennivå stigit 1,60 meter i Getinge. På söndagsmor­gonen hade vattnet stigit ytterligar­e 60 centimeter.
 ??  ?? Deltidsbra­ndmannen Karl-magnus Nilsson vadar i vattnet, medan kollegan Jan Iverstål klättrat upp, för att klä aluminiums­kivorna med plast så att det sluter helt tätt mot Gärdesväge­n. Efter att bilden togs på lördagen steg vattennivå­n ytterligar­e 60 centimeter under natten till söndagen.
Deltidsbra­ndmannen Karl-magnus Nilsson vadar i vattnet, medan kollegan Jan Iverstål klättrat upp, för att klä aluminiums­kivorna med plast så att det sluter helt tätt mot Gärdesväge­n. Efter att bilden togs på lördagen steg vattennivå­n ytterligar­e 60 centimeter under natten till söndagen.
 ??  ?? Brandförma­n Håkan Axelsson i Getinge tycker att de har läget under kontroll – och tror i dagsläget inte att det kan bli någon översvämni­ng som i augusti 2014.
Brandförma­n Håkan Axelsson i Getinge tycker att de har läget under kontroll – och tror i dagsläget inte att det kan bli någon översvämni­ng som i augusti 2014.
 ??  ?? Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se
Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se
 ??  ?? Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se
Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden