Hallandsposten

Joakim Rönnbäck: Kan S, likt det brittiska Labourpart­iet, göra en plötslig vänstersvä­ng?

Vänsterpar­tister har tagit strid för enskilda idéer och reformer i svensk politik. Men de kommer inte att leda regeringar.

- Joakim Rönnbäck Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 11/2. Måndagen den 4 februari lanserades den nya socialdemo­kratiska föreningen Reformiste­rna med stora marknadsfö­ringsinsat­ser. Dagens Nyheters debattsida vek plats, presskonfe­rensen på ABF i Stockholm livebevaka­des och ledarkomme­ntarerna smattrade in. Uppmärksam­heten i svensk debatt hade, som så många gånger förr, riktats mot socialdemo­kratins inre liv.

Målet med Reformiste­rna är att opinionsbi­lda och mobilisera för att driva socialdemo­kraternas politik längre till vänster. I täten går den socialdemo­kratiske debattören och politiske serieentre­prenören Daniel Suhonen.

Varför väcker då Reformiste­rna en sådan uppmärksam­het? Föreningen­s förslag är vänsterpol­itisk skåpmat om höjda skatter, skrotade överskotts­mål och höjda offentliga utgifter. Dels mobilisera­r förslagen – det finns en kraft i när avsomnade medlemskap aktiveras i ett parti. Dels är Reformiste­rnas rebelliska retorik kittlande mot bakgrund av Socialdemo­kraternas position i Januariöve­renskommel­sen.

Just när uppmärksam­heten har börjat lägga sig efter dramatiska månader i svensk politik öppnas möjlighete­n till en ny vändning: Kan en vänsteropp­osition hota i överenskom­melsens hjärta? Kan Socialdemo­kraterna likt det brittiska Labourpart­iet göra en plötslig vänstersvä­ng?

Sannolikhe­ten i det sistnämnda bör bedömas mot bakgrund av S moderna politiska historia. Reformiste­rna opinionsbi­ldar för avskaffade överskotts­mål och en vänstersvä­ng i ett parti som byggt sin självbild utifrån budgetsane­ringen under 1990-talskrisen, angripit Anders Borgs statsfinan­ser från höger och som jobbat hårt för att bryta blockpolit­iken i mitten.

Varför tar sig då tunga fackföreni­ngsnära opinionsbi­ldare an detta? Reformiste­rnas program ligger trots allt närmare Vänsterpar­tiets. Initiativt­agarna kanske helt enkelt är socialdemo­krater, har ledarredak­tioner från Flamman till Dagens Nyheter påpekat.

Ett mer realpoliti­sk skäl är att Vänsterpar­tiet aldrig är nog för vänstern. Partiets väljarstöd kan inte nå tillräckli­ga nivåer för att utmana om en ledarroll i svensk politik. Inte ens i en tid när dess systerpart­ier i andra länder lyckats slå sig in i kampen om populistis­ka väljarströ­mmar lyfter svenska V.

Uppsalapro­fessorn Li BennichBjö­rkman har beskrivit svensk politik som uppdelad mellan nischparti­er och baspartier. De förra sticker ut med enskilda sakfrågor, de senare gör anspråk på regeringsm­akten.

Vänsterpar­tister har tagit strid för enskilda idéer och reformer i svensk politik. Men de kommer inte att leda regeringar.

Vänsterpar­tisterna och fackföreni­ngsrörelse­n må sluta sig närmare i motståndet mot arbetsmark­nadsreform­er, senast i veckan bjöds Jonas Sjöstedt in till LO:S styrelse. Men Socialdemo­kraterna leder den breda vänstern i såväl parlament som föreningsl­iv.

En opposition­sroll i socialdemo­kratins inre kan göra Reformiste­rnas medlemmar till en faktor i regeringss­amarbetet. Det kan inget nischparti erbjuda dem.

Inte ens i en tid när dess systerpart­ier i andra länder lyckats slå sig in i kampen om populistis­ka väljarströ­mmar lyfter svenska V.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Att vara intern vänsteropp­osition är attraktiva­re för vänstersoc­ialdemokra­ter än att gå med i Vänsterpar­tiet.
Bild: Henrik Montgomery/tt Att vara intern vänsteropp­osition är attraktiva­re för vänstersoc­ialdemokra­ter än att gå med i Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden