Hallandsposten

Galvanos mark är fortfarand­e full av gifter

2002 uppdagades giftskanda­len på Knäreds Galvano. Saneringen avslutades för mer än tre år sedan. Men nu visar grundvatte­nprover att marken inte blev så ren som alla trott.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Saneringen på den gamla industrito­mten i Knäred avslutades för mer än tre år sedan. Trots det visar fortlöpand­e grundvatte­nprover att krom och zink ännu förgiftar mark och grundvatte­n.

Metallbeha­ndlingsför­etaget Galvano i Knäred hade gått i konkurs. Miljöskand­alen blev ett faktum i november 2002 när över två ton cyanid hittades i ett skjul på industrito­mten.

Värst var dock inte tunnorna med gift, utan de förorening­ar som trängt ned i marken. Galvano-tomten betraktade­s som ett av Hallands mest förorenade områden.

Hösten 2015 avslutades en utdragen sanering. Men därefter har myndighete­rna fortsatt att ta grundvatte­nprover, och det är dessa som visar att faran inte är över. Laholms kommun skickade beskedet av de senaste analyserna till länsstyrel­sen i förra veckan.

Malin Salberg är miljövårds­handläggar­e på länsstyrel­sen och har följt Galvano-fallet från början.

– Tyvärr ser det ut som att någonting har missats. Det har hela tiden varit ett klurigt område. Vi visste att det fanns kvar förorening­ar i en sluttning, men där var det tekniskt omöjligt att göra något åt det. Fast vi har känslan att det här är någonting annat, säger hon.

Problemet är för höga halter av zink och så kallat sexvärt krom.

– Krom sex är lurigt eftersom det kan omvandlas, och jag vet andra platser där det har varit svårt att få ned halterna. Vi ska träffas och prata och får ge någon konsult i uppdrag att lista ut vad det här skulle kunna vara, säger Malin Salberg.

Fram till 2015 kostade saneringen av Galvano staten cirka fem miljoner kronor. Provtagnin­garna sedan dess har ökat på summan – 2018 gick det åt 46 000 kronor – och nu lär priset alltså stiga.

– Vi får söka lite ytterligar­e pengar. Vi trodde ju alla att det här skulle varit klart. Men marken är inte alltid som man tror. Det blir en fortsättni­ng, säger Malin Salberg. Att bara låta det vara är inget alternativ?

– Nej. Kommunen är säkert lite trött på det här. Och vi har också hållit på sedan 2002. Men både vi och Naturvårds­verket brukar ha inställnin­gen att när man lämnar ska det vara så bra som det går. Vi får ta nya tag, bita ihop och tänka om.

En annan smutsig fläck i Laholm är NP Nilsson-fastighete­n på Lantmannag­atan. Den är bemängd med arsenik efter träimpregn­ering vid gamla Asklunds trä.

En förstudie har nu påvisat sådana mängder att området flyttas upp i högsta riskklass, Mifo-klass 1.

– Vi har fått pengar för nya utredninga­r där under 2019, säger Malin Salberg.

 ??  ??
 ?? Bild: Ola Rennstam/arkiv ?? Alla tunnorna med cyanid kunde lätt rullas bort från Galvano-tomten 2002. Betydligt svårare har det visat sig vara att bli kvitt de metallföro­reningar som trängt ned i marken.
Bild: Ola Rennstam/arkiv Alla tunnorna med cyanid kunde lätt rullas bort från Galvano-tomten 2002. Betydligt svårare har det visat sig vara att bli kvitt de metallföro­reningar som trängt ned i marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden