Hallandsposten

Neamat fyller dagarna för sig själv och andra

Hon kom till Sverige för två år sedan, fast besluten att familjen ska få en trygg tillvaro. Neamat Al-bayatis metod är hårt arbete, nästan alla dagar i veckan.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Det står ”Emil i Lönneberga” på tavlan. Lite senare skriver läraren ”kärlek och respekt är mer värt än pengar”.

Det är lektion i svenska. I gruppen som samlats i Nbv-skolans lokaler på Andersberg kommer de flesta deltagarna ifrån Halmstadtr­akten, men några har åkt från bland annat Ullared och Spenshult för att få vara med när Neamat Al-bayati ser till att fylla dagarna med meningsful­la aktivitete­r.

Precis som de andra i gruppen har hon ännu inte ens hunnit få uppehållst­illstånd i Sverige. Men hon är fast besluten att skapa sig en plattform, där familjen har en plats i sitt nya hemland.

– Vi startade i december med språkcafé tillsamman­s med bland andra Mohamed Mobarak. Varje lördag är ungefär 35 personer med och lär sig språket. Jag har som mål att alla, både kvinnor och män, ska kunna prata svenska. Alla vi som väntar på uppehållst­illstånd drömmer om att få leva här och förstå samhället. Det är viktigt för integratio­nen, säger Neamat Al-bayati.

När hon lite senare på dagen skriver ett inlägg på sin Facebook sammanfatt­ar hon intrycken: ”Med bestämning och vilja för alla att tala svenska Vi träffades idag. Tack till alla som deltog.”

– Här i Sverige kan alla göra det de vill: lära sig, vara med och bestämma. Och svenskar vill vara med och hjälpa.

Familjen är bosatt i Veinge, men nästan alla dagar i veckan bär det av till olika aktivitete­r.

Neamat har blivit ett nav som

mängder av aktivitete­r snurrar kring. Genom kontakt med Svenska kyrkan och Röda korset är hon bland annat med och leder grupper på Spenshult tre dagar i veckan som syr, bakar, lagar mat, har språkcafé och lär sig om det svenska samhället.

Utöver det deltar hon i andras aktivitete­r och på lördagar är det alltså språkcafé på Andersberg.

Mycket kretsar kring föreningen ”Tillsamman­s i Sverige”, som i första hand är till för kvinnor och barn men där männen också dras med av bara farten. Neamat Al-bayati tog initiativ till föreningen när familjen bodde på Spenshults flyktingbo­ende.

Hon och hennes familj kommer ursprungli­gen från Irak, men flyttade till Syrien 2006 efter kriget i hemlandet. 2016 flydde de kriget i Syrien och kom till Sverige.

– Sverige är vårt nya samhälle, förklarar hon och säger med sin enkla självklarh­et:

– Man kan inte sitta hemma och bara vänta när man kan jobba, studera och hjälpa andra.

 ??  ??
 ??  ?? Språkcafé tillsamman­s med andra som fortfarand­e väntar på uppehållst­illstånd är en av aktivitete­rna i Neamat Al-bayatis späckade veckoschem­a.
Språkcafé tillsamman­s med andra som fortfarand­e väntar på uppehållst­illstånd är en av aktivitete­rna i Neamat Al-bayatis späckade veckoschem­a.
 ?? Bild: Jan Stohr ??
Bild: Jan Stohr
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Neamat Al-bayati förklarar att hennes man Ikran Haqi är ett stort stöd för henne. Han sköter mycket av det praktiska på träffarna.
Bild: Roger Larsson Neamat Al-bayati förklarar att hennes man Ikran Haqi är ett stort stöd för henne. Han sköter mycket av det praktiska på träffarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden