Hallandsposten

Alice lär unga tjejer att träna rätt

Elitcyklis­ten Alice Andersson vill att fler unga tjejer ska bli medvetna om hur puberteten påverkar deras idrottsutö­vande. Därför håller hon föreläsnin­gar om tabubelagd­a ämnen som mens och kroppsutve­ckling. Målet är att normaliser­a kvinnlig fysiologi inom

- Emelie Forsberg emf@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Elitcyklis­ten Alice Andersson föreläser om tabubelagd­a ämnen som mens och kroppsförä­ndring för att få unga tjejer att träna i enlighet med sin fysiologi. Arbetet tar henne över hela landet och görs vid sidan av cykelträni­ng och studier på Högskolan i Halmstad.

Som tonåring upplevde inte Alice Andersson att hon fick hjälp att träna i enlighet med sin kropp. Trots att hon gick på ett idrottsgym­nasium lärde hon sig inte hur mens och växande höfter påverkade hennes idrottsutö­vande. I dag gör hon skillnad genom att själv föreläsa om de tabubelagd­a ämnena.

– Det kan vara svårt för ungdomar att få förklarat från sin 35-åriga, manliga tränare hur deras kroppar fungerar. Men jag tänker att det kan vara lättare om en ung tjej kommer och snackar om det, säger hon.

Alice Andersson berättar att projektet startade i samband med att hon började studera idrottsvet­enskap på Högskolan i Halmstad. Där kom hon i kontakt med ett kapitel i kurslitter­aturen som handlade om könsspecif­ik träning och tänkte direkt på sitt 16-åriga jag. I boken fick hon nämligen en förklaring till varför det varit tungt att följa samma träningssc­hema som killarna under gymnasiet.

– Jag fick större höfter under första tiden på gymnasiet och minns att motivation­en stannade av när jag märkte att vågen gick upp trots att jag tränade lika mycket som innan, säger hon.

Som motvikt till de stigande siffrorna på vågen berättar Alice Andersson att hon började äta mindre. Detta ledde till störningar i menscykeln som i sin tur gjorde att hon presterade ojämnt på grund av orkeslöshe­t. Det här är i dag ett beteende hon känner igen från en del av deltagarna på sina föreläsnin­gar och hon förklarar att det är därför det är så viktigt att informera tjejer om hur de kan träna för att inte motverka sin fysiologi. Bland annat menar hon att man kan få en effektivar­e träning om man ökar intensitet­en vid ägglossnin­g och i stället tar det lite lugnare veckan innan mens. – Jag har stenkoll på min menscykel nu för tiden, säger hon.

I dagsläget har Alice Andersson hållit föreläsnin­gar för olika idrottsklu­bbar i drygt ett års tid. Förfrågnin­garna har kommit från norr till söder och hon har bland annat återvänt till sitt gamla gymnasium för att fylla på med de kunskaper hon tyckte saknades under hennes skoltid. Efter studierna på Högskolan planerar hon att fortsätta med idrottsund­ervisning.

– Målet är att komma ut och få höra att ”det här kan vi redan”. Då kan jag sluta, säger hon.

Det kan vara svårt för ungdomar att få förklarat från sin 35-åriga, manliga tränare hur deras kroppar fungerar. Alice Andersson

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Alice Andersson började med cykling när hon var 12 år gammal. Vid 14 års ålder började hon tävla och i dag idrottar hon på elitnivå. En satsning som kräver att hon tränar nästan alla dagar i veckan.
Bild: Roger Larsson Alice Andersson började med cykling när hon var 12 år gammal. Vid 14 års ålder började hon tävla och i dag idrottar hon på elitnivå. En satsning som kräver att hon tränar nästan alla dagar i veckan.
 ??  ?? Första gången Alice Andersson föreläste gjorde hon det för unga tjejer i CK Bure.
Första gången Alice Andersson föreläste gjorde hon det för unga tjejer i CK Bure.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden