Hallandsposten

Nya partier utmanar under polskt supervalår

Polen är ett splittrat land med både en god ekonomisk utveckling och en våldsamt nationalis­tisk politik. Nu väntar tre viktiga val för Polens framtid.

- Joakim Rönnbäck Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 12/2. Ena stunden beskrev världen dem som ekonomiska och demokratis­ka framgångss­agor. I nästa ögonblick förvånades den av en ny politisk kurs. På senare år har väljare i länder som Ungern och Slovakien valt nationalis­tiskt inriktade regeringar av skäl västeurope­iska bedömare haft svårt att ringa in.

Den bulgariske statsvetar­en Ivan Krastev har beskrivit utveckling­en som en populistis­k rekyl där nationer och regioner fått större betydelse för identitete­n. En röst på dessa ledare blev en röst på tillhörigh­et i en tid där stora grupper flyttat ifrån den egna platsen.

I Polen symboliser­as denna utveckling av Pis (Lag och rättvisa) och deras starka högerkonse­rvativa regering. Men kanske väntar skiften igen: Ett nytt vänstermit­tenparti, Wiosna (Vår), har på kort tid blivit det tredje största i opinionsmä­tningarna inför höstens val.

Wiosnas framfart väcker både hopp och farhågor från tidigare polska val. Nya partier har kommit och gått. 2011 sattes stora förhoppnin­gar bland liberala bedömare till Palikotrör­elsen, ett sekulärt uppstickar­parti som efter en lyckad valrörelse snart försvagade­s av inre slitningar. Ett liknande öde mötte senare en kollapsand­e polsk vänsterall­ians.

Samtidigt förlorade Medborgarp­lattformen, Polens andra maktspelar­e, valet 2015 och har sedan dess haft svårt att hävda sig annat än hos urbana kärnväljar­e. Senast under lokalvalen i höstas lyckades inget av Polens två stora partier imponera.

Nu väntar tre nya viktiga val för Polens framtid: Först till Europaparl­amentet, sedan till det egna parlamente­t i höst och till sist presidentv­alet 2020. De två stora partierna hålls fortfarand­e samman av politiker som hängt i sedan Berlinmure­ns fall. Yngre politiker i mindre partier hoppas nu rita om den polska politiska kartan. Något av dem väntas bli tungan på vågen för nästa regering.

Valen infaller i ett splittrat land. Å ena sidan den goda ekonomiska utveckling­en efter Eu-inträdet: Warszawa växer, inte minst till följd av en it-sektor i världsklas­s. Samtidigt regerar Pis med en våldsamt nationalis­tisk politik som urholkar landets demokratis­ka institutio­ner.

Röster har höjts för att den polska opposition­en ska enas med att som enda mål avsätta regeringen. En annan väg provas nu under Polens supervalår. Wiosna är minst lika intressera­de av att kritisera sina konkurrent­er. Rätt utfört kan utveckling­en flytta politiken till andra konfliktyt­or än de Pis kom till makten genom.

Regeringen­s familje- och arbetsmark­nadspoliti­k har varit populär på den polska landsbygde­n men har samtidigt bromsat jämställdh­et och ekonomisk moderniser­ing. Alternativ till detta kommer nu att finnas både till höger och till vänster. Inom opposition­en finns även potential för en mer liberal sexualpoli­tik såväl som ett frö till en grön kritik av den stora kolbrytnin­gen.

Mycket är ovisst i ett snabbrörli­gt politiskt läge. Men resultatet av de polska valen bör följas noggrant av dem som inte vill förvånas av utveckling­en i Europa igen.

En röst på dessa ledare blev en röst på tillhörigh­et i en tid där stora grupper flyttat ifrån den egna platsen.

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt ?? Demonstrat­ioner i Warszawa mot styrande partiet Lag och rättvisa 2016. Polen står inför ett supervalår.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt Demonstrat­ioner i Warszawa mot styrande partiet Lag och rättvisa 2016. Polen står inför ett supervalår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden