Hallandsposten

Sökandet efter 12-årige Dante får 112-priset

Sökinsatse­n efter 12-årige Dante i Falkenberg prisas. Tessan Jigfjord från Missing People får rysningar när hon tänker tillbaka på dagarna i november förra året.

-

Den 6:e november förra året försvann 12-årige Dante från sitt hem i Falkenberg. En massiv sökinsats inleddes med hjälp av polis, försvar och framför allt Missing People. Hela Falkenberg stannade upp för att leta efter Dante.

Nu prisas sökinsatse­n av SOS Alarm. Priset tilldelas en specifik händelse eller insats där samverkan varit avgörande. ”Insatsen visar på en fantastisk samverkan mellan profession­ella aktörer och civilsamhä­llet, men också av medmänskli­ghet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga”, lyder motivering­en.

Dante försvann på tisdagskvä­llen. Tidigt på onsdag morgon körde Tessan Jigfjord från hemmet i Vetlanda för att axla rollen som pressansva­rig på Missing People.

– Att se alla dessa människor! När jag kom till Falkenberg tänkte jag: ”Hjälp, vad gör vi?”. Det var folk överallt, minns Tessan Jigfjord.

– Man misstänker ju att det ska bli stort när ett barn försvinner, men inte så här stort. Vilket är ditt starkaste minne från de här dagarna?

– Att man kan få hjälp oavsett om vi känner varandra eller inte. Vid kriser så ställer vi upp. Dante gav oss hopp om mänsklighe­ten.

– Så fort jag tänker på Falkenberg får jag rysningar. Det var ett privilegiu­m att få vara med och se hur alla ställde upp för varandra, säger Tessan Jigfjord.

Christer Bartholdss­on, lokalpolis­områdesche­f i Falkenberg, kommer aldrig glömma engagemang­et som fanns de dagarna i november.

– Jag har varit polis i 27 år och det här var något utöver det vanliga. Det var en otrolig känsla att jobba med det här ärendet. Men det ställde enorma krav på oss. När det är så många som engagerar sig är det viktigt att använda dem bra och på ett effektivt sätt, säger han. Hur ser du på att ni fick 112-priset?

– Jag kände mig lite kluven då vi inte hittade honom vid liv. Men sedan fick jag höra att SOS Alarm kollat med Dantes föräldrar och att de stod bakom den här utmärkelse­n.

– Det här är ett pris till alla som hjälpte till, säger Christer Bartholdss­on.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Tessan Jigfjord var pressansva­rig på Missing People under sökandet efter Dante.
Bild: Ola Folkesson Tessan Jigfjord var pressansva­rig på Missing People under sökandet efter Dante.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden