Hallandsposten

Föreningen ska hjälpa kvinnor att hitta sin röst

Kvinnoföre­ningen Tillsamman­s i Sverige träffas flera dagar i veckan för att umgås, utbyta erfarenhet­er och lära sig om den svenska kulturen. Främst består gruppen av ett 50-tal asylsökand­e och nya medlemmar tillkommer hela tiden.

-

– Målet är att inte en enda kvinna ska behöva stanna hemma, säger Neamat Al-bayati, föreningen­s grundare.

I drygt ett år har Tillsamman­s i Sverige träffats på asylboende­t i Spenshult för att umgås och utbilda sig i svenska seder. Föreningen har cirka 50 aktiva medlemmar och majoritete­n av dem är asylsökand­e kvinnor som bor på olika asylboende­n i närheten. Aktivitete­rna har under lång tid finansiera­s av bidrag från olika hjälporgan­isationer men nyligen blev de tilldelade fondmedel som gör att de kan stå på egna ben.

– Nu känns det som att det är igång på riktigt, säger Neamat Al-bayati.

Hon förklarar att syftet med föreningen är att stärka utlandsföd­da kvinnor och underlätta integratio­nen i det svenska samhället. Därför jobbar gruppen mycket på det svenska språket och bjuder även in gästförelä­sare från exempelvis kvinnohäls­an och näringsliv­et. Därigenom kan viktiga frågor som jämställdh­et och våld i nära relationer diskuteras.

– Jag vill hjälpa kvinnor att hitta sin röst, säger Neamat Al-bayati.

Hon berättar att en av skillnader­na hon kunnat se på kvinnorna över tid är att majoritete­n av dem just börjat ta mer plats. I början hörde många av de manliga familjemed­lemmarna av sig och uttryckte oro över att föreningen skulle skala bort deras ursprungli­ga kulturer och seder. Men allt eftersom Neamat Al-bayati och föreningen­s sekreterar­e Hannah Lund fått förklara vad de gör, samt att kvinnorna själva blivit mer självbestä­mmande har andra familjemed­lemmar fått ta ett steg tillbaka.

– Vi vill inte bryta traditione­r utan hämta influenser från många olika kulturer, säger Hannah Lund.

Hon berättar dessutom att de nu har aktivitete­r där även övriga familjemed­lemmar får vara med. Detta har varit mycket uppskattat förklarar hon då asylboende­t saknar samlingsru­m där de boende kan umgås.

– Det har blivit lite som ett vattenhål det här, säger Hannah Lund.

Neamat Al-bayati håller med och framhåller vikten av att bibehålla god kontakt med familjen och inte utesluta den rollen i en kvinnas liv.

– Familjerol­len är viktig även om man är framgångsr­ik på jobbet till exempel, säger Neamat Al-bayati.

I framtiden vill Neamat Al-bayati fortsätta stärka och inspirera nyanlända kvinnor att ge sig ut i arbetslive­t och hon hoppas även att de vill hjälpa andra att göra samma sak.

– Målet är att inte en enda kvinna ska behöva stanna hemma, säger Neamat Al-bayati.

Målet är att inte en enda kvinna ska behöva stanna hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden