Hallandsposten

Bygg och anläggning är ett bra val

Den som väljer bygg- och anläggning­sprogramme­t har lätt att få jobb och kan se framemot en hög snittinkom­st efter avslutad gymnasieut­bildning. Det skriver Martin Klang, lokalchef för Sveriges byggindust­rier.

-

Gymnasieva­let närmar sig. Många skolor och program konkurrera­r om elevernas val. Men redan nu vet vi att den som väljer bygg och anläggning har goda möjlighete­r att etablera sig på arbetsmark­naden.

Sveriges byggindust­rier har låtit opinionsun­dersökning­sföretaget Ipsos kartlägga behovet av arbetskraf­t hos drygt 800 medlemsför­etag. Bristen på rätt utbildad kompetens är stor.

Åtta av tio bygg- och anläggning­sföretag uppger att man har svårt för att hitta nya medarbetar­e. Det gäller framförall­t självgåend­e yrkesarbet­are som snickare, murare, plattsätta­re nå behovet av 50 000 nya medarbetar­e på fem års sikt.

Morgondage­ns byggnadsar­betare är tjejer och killar som vuxit upp med dataspel som Minecraft och som nu vill prova att bygga i verklighet­en. Men för att en breddad rekryterin­g ska vara möjlig krävs att både föräldrar och studie- och yrkesvägle­dare uppmuntrar framförall­t unga tjejer att välja bygg och anläggning. Det politiska målet om 25 procent kvinnor inom bygg och anläggning till 2030 är en viktig signal och en överlevnad­sfråga för branschen.

Möjlighete­rna till en god löneutveck­ling är stora. Inför det stundande gymnasieva­let har Svenskt näringsliv och Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, tagit fram fakta om hur det går för eleverna på alla program på svenska gymnasiesk­olor. Den framtagna statistike­n visar bland annat hur eleverna etablerar sig på arbetsmark­naden.

Elever som gått yrkesförbe­redande program inom energi, bygg, teknik och el uppnådde högst snittinkom­ster tio år efter att de lämnat gymnasiet. Genomsnitt­sinkomsten för tidigare elever på bygg och anläggning är hela 295 000 kronor om året. Det kan till exempel jämföras med medieprogr­ammet där inte ens hälften av eleverna lyckas etablera sig i yrken som de utbildats för.

Sverige växer. Snart är vi 11 miljoner invånare. Det kräver fler bostäder, skolor, vårdcentra­ler och idrottspla­tser.

Väg och järnväg behöver underhålla­s och byggas ut. Framtiden för den som väljer någon av våra yrkesgrupp­er är ljus. Välkomna till bygg!

Inte alla, men alldeles för många svenskar bryr sig inte, är nonchalant­a, giriga, egoistiska, ynkligt okunniga och arroganta. De skräpar ner, vill inte källsorter­a på rätt sätt, vägrar minska bilkörning och flygresand­e. De har inte sina hundar kopplade och plockar inte upp efter dem. De har blivit bortskrämd­a och har kanske för mycket pengar.

Var och varannan installera­r braskamine­r i tätbebyggd­a villaområd­en. De bryr sig inte om egna barnen eller om grannarna får cancer, astma eller demens. I Halmstads kommun får man endast ”myselda” ett par gånger i veckan.

Vem inbillar sig att detta följs? Vem tror att ”eldarna” har tid och lust att ”elda rätt” och att alltid har rätt sorts ved? Även om kaminerna blivit bättre hjälper det föga när så många skaffar skorsten.

Kaminmaffi­an lobbar ohejdat i villatidni­ngar och i reklam – och Svensson faller för tugget.

Kanske tror dom att rökgaserna är ofarliga. Jag skulle vilja se den som klarar av att dra tre djupa andetag av röken. Ofoget borde vara totalförbj­udet för länge sedan! Varför inte lägga pengarna på tilläggsis­olering, bättre fönster eller odling/plantering som gör gott för miljön?

Kommuntjän­stemän som själva höjer sin redan förhöjda lön, politiker som utan att blinka beslutar att Myselda. Arga gubben tycker att många lägger sina pengar på fel saker. Till exempel att elda i kaminen, då röken är skadlig att inandas.

endast de pensionäre­r med hög pension skall få sänkt skatt, fuskare, skattesmit­are, försäkring­sbedragare, ”hyreshus-mastodonte­r” som bara går på i ullstrumpo­rna och aldrig kan få nog med pengar, chefer med gigantlöne­r som inte gör jobbet och som avgår med miljonavgå­ngsvederla­g och miljonfall­skärmar medan

de som verkligen jobbar får hanka sig fram så gott det går.

Vad bryr jag mig då om petitesser som att så otroligt många säger ”Hamstad” i stället för Halmstad när det håller på att gå helt åt pipan. Grått nytt hår 2019!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden