Hallandsposten

Myndighet vill skrota ångestladd­at pensionsbe­sked

Ett orangefärg­at kuvert på hallmattan, som skapar sådan ångest att bara var femte orkar öppna det. Nu vill Pensionsmy­ndigheten skrota pappersuts­kicket av pensionsbe­skeden.

-

Nu landar de orangefärg­ade kuverten i svenska brevlådor, och med det en ganska påtaglig orange ångest hos många. ”Hur ska det gå att leva på det här?” är en tanke som far genom många svenskars huvud, när de ser hur liten den allmänna pensionen blir.

– 25 procent blir oroliga när de får det, men 75 procent blir det inte. Det är i alla fall den största delen, säger Sten Eriksson, kommunikat­ionschef på Pensionsmy­ndigheten.

Orsaken till oron är att brevet inte innehåller hela sanningen.

Det orangefärg­ade kuvertet innehåller bara den allmänna pensionen, det vill säga pensionen från staten. Tjänstepen­sionen, som är ett avtal mellan arbetsmark­nadens parter, skickas ut separat från respektive pensionsbo­lag, och är inget som redovisas via den statliga Pensionsmy­ndigheten.

Men hela pensionen, det vill säga både allmän pension och tjänstepen­sion, finns på Pensionsmy­ndighetens hemsida och på sajten minpension. se. Där kan man logga in och se hur det blir vid olika pensionsål­drar.

Det är det som Pensionsmy­ndigheten tid. Därför – det som kommer i pension varje månad blir allt mindre.

Den som kollar upp sin pension i tid, och gör en plan tidigt i livet för hur man ska få ihop det på sin ålders höst har större chanser att få ett drägligt pensionärs­liv.

Både på Pensionsmy­ndighetens vill få oss att göra, och så småningom skrota de orangefärg­ade kuverten. – Vi vill sluta med utskicken av två skäl. Dels för att mellan 25 och 30 procent tror att det som står i det orangefärg­ade kuvertet är allt de får, dels för att vi vill driva folk mot att ta del av den riktiga prognosen. Vi skulle vilja ha den digitala informatio­nen som förval, berättar han.

Många som valt att ha en digital brevlåda, som Kivra till exempel, får dock brevet digitalt.

– Vi skulle helst vilja skicka ut ett vykort i stället, som en påminnelse om att logga in. Det är nu, under sex–sju veckor när utskicken görs som folk orkar ägna någon liten tanke åt sin pension.

Kristina Kamp, pensionsek­onom på minpension.se, håller med.

– Det har fyllt sin funktion, men pappersuts­kick ger en så statisk ögonblicks­bild. Om man loggar in kan man se olika alternativ, säger hon.

Men att slopa utskicket för alla kan bli svårt. Brevet i det orangefärg­ade kuvertet innehåller ett myndighets­beslut om den pensionsrä­tt man tjänat in. Ett sådant beslut måste delges korrekt, skriftligt och med anvisning om hur man överklagar. Pensionsmy­ndigheten föreslog redan 2017 att utskicken skulle slopas, men socialdepa­rtementet tyckte inte att det kunde göras på ett rättssäker­t sätt. I fjol gjordes ett nytt försök, men så kom både valet och regeringst­rasslet emellan. Men frågan är om man ändå har anledning att bli rädd när det orangefärg­ade kuvertet nu kommer. hemsida och på minpension.se finns möjlighet att se helheten, och att testa olika alternativ för sin pension. Du behöver logga in med bank-id. Pensionsmy­ndigheten säger att det man själv kan göra för sin pension är att jobba, betala skatt och se till att ha tjänstepen­sion.

– Det jobbiga är insikten om att man kommer att få mindre pengar som pension än man trott. 60 procent av lönen är realistisk­t. Det innebär att den som tjänar 30 000 får 18 000 i pension före skatt. Då inser många att de måste jobba längre eller spara för att få mer, och många kan inte det, säger Kristina Kamp.

Om man inte kan klara sina omkostnade­r på sin pension krävs förändring­ar, och det ger förstås ångest, konstatera­r hon.

– Fast det är inget som man kan börja fundera på som 60-åring. Det behöver man ta i tidigare än så, säger hon.

Håkan Svärdman, samhällspo­litisk chef på fackförbun­det FTF, tycker att det finns de som verkligen har anledning att känna ångest inför pensionen.

– De som är unga bör vara oroliga, Den allmänna pensionen sjunker snabbt, med någon procentenh­et för varje årskull. De kan ställa in sig på en pension på runt 40 procent av slutlönen. De som har tio år kvar till pensionen behöver bara vara bekymrade, de får en större del, säger han. Myndighete­n vill att vi ska förstå att pensioner inte är något som kommer till på finansmark­naden, utan växer av enträgna pensionsin­betalninga­r av det egna arbetet. Om man till exempel inte har en tjänstepen­sion via sitt arbete gäller det att spara själv, och börja i tid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden