Hallandsposten

Långa fängelsest­raff yrkas för terroråtal­ade

Åklagaren yrkar på fleråriga fängelsest­raff för de tre män som åtalats för att ha planerat ett terroratte­ntat i Sverige. Han vill också att samtliga sex åtalade i målet utvisas. Men försvaret sågar bevisninge­n.

-

Åklagaren anser att förberedel­sebrottet motiverar ett fängelsest­raff på åtminstone åtta år för de tre huvudmisst­änkta männen, 46, 39 och 30 år gamla, om de döms.

– Om man fullföljt hade ett mycket stort antal personer utan koppling till gärningsmä­nnen drabbats, säger Per Lindqvist.

Till det kommer eventuellt ansvar för terrorfina­nsieringen, varför något annat än ”mycket långa fängelsest­raff” inte kan komma ifråga för de tre, enligt åklagaren.

För övriga tre, som endast åtalats för terrorfina­nsiering, yrkar han på ett års fängelse. Han vill också att samtliga sex åtalade utvisas.

Det stora terrormåle­t mot de sex männen, från Uzbekistan och Kirgizista­n, har pågått sedan början av januari. Under pläderinge­n i Stockholms tingsrätts säkerhetss­al lade åklagaren med hjälp av en tidslinje fram hur terrorplan­eringen ska ha tagit form.

Inlednings­vis handlar det om hur de tre terrormiss­tänkta männen kom i kontakt med varandra, vilka Is-män de chattar med och hur de utväxlar Is-propaganda sinsemella­n. Därefter hur en av dem, 39-åringen, lägger upp bilder på, vad åklagaren anser, är tilltänkta mål, hur 46-åringen tar del av bombinstru­ktioner och efter detta, ungefär en månad senare, köper ett stort parti kemikalier.

Mot slutet visar åklagaren hur de misstänkta jagar falska pass och att 30-åringen i chattar uppger att han har ”ett ärende”.

”Det finns ett bröllop hos oss”, skriver han.

– Där menar jag att 30-åringen röjer planerna på ett attentat i Stockholm, säger Per Lindqvist.

Enligt åklagaren är bröllop ett kodord för attentat. Han anser vidare att planerna varit nära ett genomföran­de.

– Det är mycket lite som återstått, i några fall inget alls, för att åstadkomma skada genom frätning, gas, explosion eller stickvåld, säger Per Lindqvist.

– Det finns inte några uppgifter om mot exakt vilka personer, exakt var eller när ett attentat skulle ske. Det krävs inte heller enligt straffbest­ämmelsen, säger Per Lindqvist.

Männen nekar till alla anklagelse­r och försvaret har riktat kritik mot åklagarens gärningsbe­skrivning. Advokat Thomas Olsson, som försvarar 46-åringen, underkänne­r åklagarens tidslinje.

Pläderinga­rna planeras att avslutas på fredag. Dom brukar meddelas två veckor senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden