Hallandsposten

Förskola minskar risken för astma

Barn som går på förskola tycks löpa lägre risk att i framtiden utveckla astma och allergier. Temporärt ökar risken för infektione­r – men på längre sikt finns positiva hälsoeffek­ter, visar en ny studie.

-

Forskning har tidigare visat att förskola av hög kvalitet har en positiv inverkan på barns skolgång. Nu visar en ny studie som gjorts av forskare på Institutet för arbetsmark­nadsoch utbildning­spolitisk utvärderin­g (IFAU) och Uppsala universite­t att den även minskar risken för att senare utveckla astma och allergier.

– Om man ska tro på de här resultaten så är det möjligt att det kan ha med den rika floran av mikroorgan­ismer på förskolorn­a att göra, säger Anna Sjögren på IFAU.

Studien har möjliggjor­ts tack vare den reform som genomförde­s 2001, och som gav även arbetslösa­s barn rätt till förskola, något som tidigare var upp till kommunerna att bestämma.

Därför har forskarna kunnat jämföra arbetslösa­s barn i de kommuner som innan 2001 inte erbjöds någon plats med arbetslösa­s barn i de kommuner där reformen inte innebar någon förändring.

– Det ser ut som att deras första kontakt med förskolan innebar en ökad infektions­risk, vilket kanske inte är så konstigt då barn som börjar på förskola blir mer förkylda eftersom de är ovana, säger Sjögren.

– Huruvida de gått på förskola eller inte spelade däremot ingen någon roll för sjukhusins­krivningar när de blev mellan tio och elva år gamla.

Läkemedels­förskrivni­ngar avslöjade dock att de äldre barnen som inte gått på förskola i högre uträckning fick mediciner för luftvägsre­laterade problem.

Att risken för att utveckla astma och allergier minskade med mellan fem och sex procent för de som gått på förskola – och med hela elva procent för de som gått på förskola och som inte har något äldre syskon.

Allt brandtålig­t material som blir kvar efter en genomförd kremering måste återvinnas av Svenska kyrkan, enligt en lagändring från 2016. I dag, tre år senare, räknar man med att 60 ton metall, exempelvis titan, samlats in och återvunnit­s sedan lagen trädde i kraft, rapportera­r SR P4 Östergötla­nd.

80 procent av överskotte­t från återvinnin­gen ska gå till Allmänna arvsfonden som sammanslag­et har fått uppemot 100 miljoner kronor. (TT)

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv ?? Tio- och elvaåringa­r som haft tillgång till förskola medicinera­s i lägre utsträckni­ng för astma och allergi, visar en ny studie.
Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv Tio- och elvaåringa­r som haft tillgång till förskola medicinera­s i lägre utsträckni­ng för astma och allergi, visar en ny studie.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden