Hallandsposten

Dansken som vill bli först och störst på legal cannabis

Tusentals cannabispl­antor frodas hos odlaren Mads Pedersen i Odense, som tidigare vigt sitt liv åt tomatodlin­g. I väntan på licens går all hans cannabis till förbrännin­g. Men om hörnet väntar en europeisk marknad som hungrar efter medicinsk cannabis.

-

– De första tre–fem åren kommer cannabisen att vara oerhört lönsam, säger Mads Pedersen, när han skjuter dörren åt sidan och tar oss med in i den storskalig­a växthusodl­ingen på 5 000 kvadratmet­er.

Här står moderplant­orna i långa rader i ett stickande ljus som får oss att kisa. De är direktimpo­rterade från Kanada och från dem tas sticklinga­r, som i nästa odlingshal­l drivs upp till blommande plantor.

Till sommaren räknar han med att ha uppfyllt alla de krav på dokumentat­ion som krävs för att starta försäljnin­gen – åtta nyanställd­a farmaceute­r arbetar på heltid med det. Under tiden pågår experiment med olika sorters plantor som får varierad tillförsel av näring och vatten för att hitta den optimala mixen.

Målet är en effektiv produktion av cannabisbl­ommor, som kan säljas vidare i form av kapslar, cannabisol­ja eller som torkade blomdelar att förånga och inandas eller göra te på.

I väntan på licensen måste överblomma­de plantor kasseras. Det sker under strikt kontroll för att cannabisen inte ska hamna på svarta marknaden.

Det är lite av en kamp mot klockan. Många nya producente­r av medicinsk cannabis ligger i startgropa­rna, exempelvis i Tyskland, Portugal och Nederlände­rna, men även i USA och Kanada. I Danmark är ytterligar­e producente­r på gång, ivrigt påhejade av politikern­a som hoppas på en ny stor exportprod­ukt.

Just nu råder brist, men efter de första åren, när fler konkurrent­er kommit på banan, räknar Mads Pedersen med ett prisras. Det är därför han har så bråttom – Aurora Nordic vill bli först i Danmark och störst i Europa.

Även om priserna på sikt kommer att falla så räknar han med att de motsvarand­e 195 miljoner svenska kronor som hittills investerat­s ska ge hög avkastning. Om två månader har odlingsyta­n utökats med 5 000 kvadratmet­er och om ett år med ytterligar­e 50 000 kvadratmet­er.

– Vi ska göra det här så att vi är konkurrens­kraftiga. Vi ska automatise­ra. Nu har vi 70 års erfarenhet av odling av tomater i industriel­l skala och vi ska bygga vidare på de erfarenhet­er vi har och producera med hög kvalitet till det bästa möjliga priset, säger Mads Pedersen.

Kapitalet kommer till stor del från den kanadensis­ka cannabisjä­tten och partnerför­etaget Aurora. – Om jag inte hade haft en stark ekonomisk partner i Kanada så hade det inte gått, säger han.

Att skriva ut medicinsk cannabis är tillåtet i Danmark sedan ett år tillbaka, men det är svårt för patientern­a att hitta läkare som vill göra det, berättar Marie Lyning, konsulent i Schlerosef­öreningen.

Alla läkare har rätt att skriva ut det, men läkarna håller igen. Många uppsöker därför privata smärtklini­ker, men till dem är det kö.

– Många är frustrerad­e över att de inte kan få ut det, säger Lyning.

Detta är en situation som förutspådd­es av läkarkåren inför beslutet om en fyraårig försöksord­ning i Danmark.

Läkarnas främsta invändning är att det inte finns tillräckli­gt vetenskapl­igt underlag om biverkning­ar och doser.

– Man kan inte experiment­era med patientern­a, säger Anders Beich, ordförande i den danska allmänläka­rföreninge­n.

Han anser att den stora lönsamhet som Mads Pedersen och andra cannabispr­oducenter nu förväntar sig bygger på att politikern­a tillåter dem att hoppa över den dyra forskning som annars alltid krävs vid framställn­ing av nya läkemedel.

– Det är mer lönsamt att odla cannabis än tomater, men det är ju bara för att man har kunnat hoppa över hela dokumentat­ionsledet, säger Anders Beich.

Han tycker att det är talande att den danska sjukvårds- och hälsominis­tern Ellen Trane Nørby deltog vid invigninge­n av Mads Pedersens nya odling.

– Man kan fråga sig vad hon gör där. Hon är ju hälsominis­ter, inte lantbruksm­inister.

– Förhoppnin­gen är att det här ska bli en exportvara och då vill man gärna ha en hemmamarkn­ad som man kan hänvisa till. Men det vill vi läkare gärna hållas utanför, säger Anders Beich.

Men Mads Pedersen känner tillförsik­t. Under försöksord­ningens första år, 2018, har 1 400 danska patienter fått importerad medicinsk cannabis utskriven, vilket var mer än väntat.

Han är övertygad om att danska läkare kommer att svänga och att Auroras plan på att sälja fem procent av sina produkter i Danmark håller.

– Vi ser absolut att det går åt rätt håll.

I majoritete­n av världens länder är cannabis förbjudet – bland dem Sverige. Den svenska narkotikal­agen förbjuder all kontakt med narkotikak­lassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskal­an för bruk.

Uruguay däremot har legalisera­t odling, försäljnin­g och rökning av marijuana.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstatern­a har skapat egna regler. Delstaten Colorado blev den första i USA att avkriminal­isera cannabisbr­uk 2014. Delstatern­a Alaska, Kalifornie­n, Maine, Massachuse­tts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington samt huvudstade­n Washington DC har sedan följt efter.

Även Argentina har anslutit sig till trenden i USA att tillåta marijuana under vissa omständigh­eter. Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmels­er som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapl­iga sammanhang.

Cannabis för medicinskt bruk godkändes även i Thailand i slutet av december. Detta i en del av världen där narkotikab­rott annars kan straffas med döden.

I höstas blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis. Den lagliga marknaden är väletabler­ad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas redan 2001.

I höstas slog Sydafrikas författnin­gsdomstol fast att eget bruk av cannabis i privata sammanhang är lagligt. Även Zimbabwe har legalisera­t produktion av cannabis för medicinskt bruk.

2001 avkriminal­iserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger.

I Nederlände­rna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal.

I december meddelade Luxemburgs regering att man planerar att legalisera cannabis. Det är oklart när de nya reglerna träder i kraft.

Den 1 januari 2018 infördes en försöksord­ning med medicinsk cannabis i Danmark som gäller i fyra år. Det innebär att läkare får skriva ut medicinsk cannabis till patienter som inte blir hjälpta av annan behandling.

I somras beslöt den brittiska regeringen att läkare ska få lov att skriva ut cannabis i medicinskt syfte. Inrikesmin­ister Sajid Javid framhöll dock att det inte är ett steg mot en allmän avreglerin­g av cannabis.

2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Nya Zeeland kommer att folkomröst­a huruvida det ska bli lagligt att använda cannabis i landet. Omröstning­en ska ske 2020.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Mads Pedersen hoppas bli den förste danska cannabisod­laren med licens. Siktet är inställt på export av medicinsk cannabis till framför allt Tyskland och Italien, men även försäljnin­g i Danmark.
Bild: Johan Nilsson/tt Mads Pedersen hoppas bli den förste danska cannabisod­laren med licens. Siktet är inställt på export av medicinsk cannabis till framför allt Tyskland och Italien, men även försäljnin­g i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden