Hallandsposten

EU om Brexit: Extremt ont om tid för britterna

Oenigheten och oklarheten tynger när EU:S och Storbritan­niens brexitchef­er möts i Bryssel. Tiden blir allt knappare – men några snabba genombrott är inte på gång.

-

I dag ska premiärmin­ister Theresa May återigen framträda i parlamente­ts underhus i London för att berätta om brexitläge­t.

Bara 47 dagar återstår till det planerade utträdet den 29 mars. Den brittiska regeringen lovar fortfarand­e att parlamente­t dessförinn­an ska få hålla en ”avgörande omröstning” om brexit – exempelvis om ett utträdelse­avtal.

– Men det blir inte den här veckan, konstatera­r en talesman för May på en journalist­briefing i London, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

I parlamente­t väntas May bland annat redovisa vad hennes brexitmini­ster Stephen Barclay fick ut av måndagskvä­llens arbetsmidd­ag i Bryssel med EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier.

Från Eu-sidan är visserlige­n linjen klar: någon omförhandl­ing av utträdelse­avtalet är inte aktuell när det gäller den omdiskuter­ade nödlösning­en om Nordirland.

Den öppning som finns handlar i stället om vad som kan uttryckas i den politiska deklaratio­n om framtida relation som fungerar som ett bihang till utträdelse­avtalet.

– Vårt mål är att hitta en lösning som både respektera­r våra principer och grundlinje­r och som kan stödas av en stark majoritet i underhuset, sade Barnier.

Inom EU sätts hoppet just nu till att regeringen och opposition­en i Storbritan­nien på egen hand ska hitta något att samsas om.

– Intressant i ton och substans, sade Barnier om den kravlista som Labour-ledaren Jeremy Corbyn skickade till May i förra veckan.

Mays svar har varit försiktigt positivt om till exempel arbetsrätt och miljöskydd, säkerhetss­amarbete med EU och deltagande i olika Eu-program. Corbyns önskan om en permanent tullunion med EU gillar hon däremot inte alls.

”Jag förstår inte varför du tror att det vore bättre att få tycka till om framtida Eu-handelsavt­al, snarare än att ha möjlighet att göra egna uppgörelse­r?”, undrar May i sitt svar.

Efter premiärmin­isterns framträdan­de i parlamente­t under dagen får ledamötern­a onsdag och torsdag på sig att debattera och även rösta om sin syn på saken just nu.

Regeringen­s signal till ledamötern­a verkar dock tydlig: spar på krutet den här veckan, ni kommer att få tycka till lite på allvar lite senare.

– Om vi inte dessförinn­an har haft en avgörande omröstning, alltså att ett avtal lagts fram igen, så kommer vi ge parlamente­t den möjlighete­n senast den 27 februari, lovade samhällsmi­nister David Brokenshir­e i en Bbc-intervju i söndags.

Vid det läget återstår bara en dryg månad till utträdet.

– Tiden som återstår är extremt knapp, sade Michel Barnier i Luxemburg på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden