Hallandsposten

Iran firade revolution­ens 40-årsdag

Anhängarna drömde om frihet, självständ­ighet från USA och en ny framtid för Iran. Men den islamiska revolution­ens efterspel blev hårt och brutalt – och 40 år senare överskugga­s det officiella firandet av en krisande ekonomi och försämrade relationer med V

-

”Död åt Israel”, ”Död åt Amerika”. Slagorden som blivit känneteckn­ande för revolution­en har återvänt till gatorna i Teheran. I februari 1979 störtades den persiska monarkin, Iran förändrade­s i grunden och Mellanöste­rns politiska karta ritades om.

Och under måndagen kuliminera­de det statsfinan­sierade firandet av att det har gått 40 år sedan den shiamuslim­ske ayatolla Ruhollah Khomeini återvände från exilen och den allsmäktig­e shahen Mohammed Reza Pahlavi – som var nära allierad med USA och strävade efter att reformera Iran efter västerländ­sk förebild – störtades. Tusentals iranier trotsade regnet för att marschera mot Frihetstor­get i huvudstade­n och marschväge­n kantades av modeller av iranska robotar.

Det som av regimen uppmärksam­mas som en högtidsdag ses förstås på motsatt vis av kritikerna. Och många som stod på ayatolla Khomeinis sida under den febrigt hoppfulla revolution­syra som rådde i februari 1979 har senare kommit att ifrågasätt­a det repressiva och brutala styre som kommit att växa fram i Iran.

Oavsett politiska åsikter överskugga­s det storslagna officiella revolution­sfirandet av en svårt sargad ekonomi, som delvis beror på inhemska problem, men också grundar sig i de sanktioner som följde president Donald Trumps beslut att dra USA ut ur kärnenergi­avtalet. Iran har skakats av protester mot brist på mat, hög inflation och stigande priser – och från Teheran har officiella röster beskrivit Vita husets agerande som något som i det närmaste påminner om ekonomisk krigsförin­g.

Inför folkmassor­na på Frihetstor­get förspillde inte heller president Hassan Rohani chansen att fördöma USA:S försök att isolera landet, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Vi kommer inte att låta Amerika segra. Irans folk har och kommer att ha ekonomiska svårighete­r, men vi kommer att övervinna problemen genom att hjälpa varandra, sade Rouhani.

 ?? Bild: Vahid Salemi/tt ?? Iranier uppmärksam­mar att det har gått 40 år sedan revolution­en, med en ceremoni vid Azaditorge­t (Frihetstor­get) i Teheran.
Bild: Vahid Salemi/tt Iranier uppmärksam­mar att det har gått 40 år sedan revolution­en, med en ceremoni vid Azaditorge­t (Frihetstor­get) i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden