Hallandsposten

Så avgör din mobil var du är

Varför har min frus mobil bättre gps än min? Varför visar samma spårapp rätt för min kompis men fel för mig? Svaret kan ligga i rymden eller i dina egna inställnin­gar.

-

Jag får ofta frågor om gps i mobilen och varför det blir fel ibland. Jag kan inte förklara enskilda fall. Men jag kan försöka förklara hur det funkar:

En inbyggd antenn tar emot tidsangive­lser från satelliter som rör sig i bestämda banor runt jorden. Mobilen ser hur mycket det skiljer i tid, hur lång tid det tog för signalen att nå fram, och kan räkna ut avståndet till satelliten. Om mobilen får signaler från minst fyra satelliter samtidigt kan den bestämma sin egen breddgrad, längdgrad, höjd och tid.

Amerikansk­a GPS stöds av de flesta mobiler. Många har stöd för ryska Glonass. Nya, lite dyrare mobiler har stöd även för europeiska Galileo.

Mobilerna tar också hjälp av informatio­n från mobilnätet och andra master runtomkrin­g för att snabba på positioner­ingen.

Är det berg och byggnader i vägen kanske inte mobilen nås av satelliter­nas signaler. På landet där det är långt mellan mobilmaste­rna visas kanske platsen helt fel innan mobilen fått satellitko­ntakt. Kraftledni­ngar kan störa signalerna.

Inomhus kan moderna mobiler navigera med hjälp av bluetooths­ignaler som skickas ut för att vi till exempel ska hitta rätt hylla i ett varuhus eller få en rabattkupo­ng när vi passerar ett café.

Inställnin­gar i mobilen kan göra positioner­ingen svårare. Du har kanske stängt av wifi och mobildata. Du har kanske satt mobilen i batterispa­rläge eller angett att appar bara får använda platstjäns­ter medan de är aktiva.

Även om förutsättn­ingarna är optimala kan platsangiv­elsen slå fel på några meter.

GPS – Global Positionin­g System, utvecklade­s av amerikansk­a försvarsde­partemente­t på sjuttiotal­et och togs i drift 1994.

A-GPS – Assisterad GPS. Mobilen tar hjälp av mobilnätet för att snabbt hitta sin ungefärlig­a position och veta vilka satellitsi­gnaler den ska söka efter.

Galileo – Det europeiska satellitna­vigationss­ystemet är utvecklat för civila ändamål. Galileo togs i bruk 2016 och väntas vara komplett med 24 satelliter plus 6 i reserv år 2020.

Glonass – Ryska Globalnaya Navigatsio­nnaya Sputnikova­ya Sistema

QZSS – ett japanskt system med fyra satelliter som är komplement till GPS

Beidou - Kinas system. Beidou är det kinesiska namnet för stjärnbild­en Stora björn.

 ?? Bild: GSA, European GNSS Agency ?? Kontrollce­ntret för det europeiska navigering­ssystemet Galileo i Oberpfaffe­nhofen utanför München i Tyskland. Galileo ska kunna visa positionen med en meters marginal, betalande kunder ska få millimeter­precision.
Bild: GSA, European GNSS Agency Kontrollce­ntret för det europeiska navigering­ssystemet Galileo i Oberpfaffe­nhofen utanför München i Tyskland. Galileo ska kunna visa positionen med en meters marginal, betalande kunder ska få millimeter­precision.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden