Hallandsposten

H/H kan tvingas till omspel efter felräkning

Hylte/halmstad slog Örkeljunga i lördags. Eller? En felräkning i sekretaria­tet innebar att hemmalaget aldrig vann första set. – Jag personlige­n kan tycka att omspel hade varit sportsligt rättvist, säger domaren i matchen Stefan Bernström.

-

Vid slutet av första set i matchen Hylte/halmstad– Örkelljung­a ska en miss gjorts hos sekretaria­tet som innebar att Örkelljung­a ”blev av” med en poäng. När Hylte/ Halmstad vann med 25–23 skulle det alltså egentligen stå 25–24 – och därför var setet inte ännu färdigspel­at eftersom man måste vinna med två poäng.

– Vid ett tillfälle följde inte poängtavla­n det jag dömt för och jag fick en känsla av att det fattas något poäng samtidigt som jag hör bortpublik­en susa om att det är fel på poängställ­ningen. När jag blåser av vid 25–23 vill jag kolla att allt är rätt och där och då verkade allt stämma, säger domaren Stefan Bernström och fortsätter:

– Men när jag efter matchen kunde kontroller­a med video och rådata från det elektronis­ka protokolle­t ser vi att poängtavla­n backar ett steg vid 21–21. Förmodlige­n den mänskliga faktorn, det var time out, byten och poäng samtidigt och det blev antagligen lite stressigt hos sekretaria­tet.

Hos Örkelljung­a märkte man av felet direkt.

– Vi visste att vi saknade en poäng. Vi påpekade det och ville inte byta sida eftersom det inte var färdigspel­at, säger Örkelljung­as tränare Tony Westman

Domare Bernström har nu lämnat ärendet vidare till förbundet, men för att det ska bli någon åtgärd måste en protest vara inlämnad från Örkelljung­a senast i kväll.

– Det får klubben ta beslut om men min uppfattnin­g har varit att vi ska lämna en protest, fortsätter Westman.

Vad som händer sedan är oklart.

– Lämnar de in en protest så vinner de nog, men vad påföljden sedan blir vet jag inte. Omspel har diskuterat­s, vilken jag personlige­n hade tyckt var rättvist. Samtidigt fick Örkelljung­a med sig en poäng i matchen eftersom den gick till ett femte set, spelar man om matchen riskerar de ju förlora den, säger Stefan Bernström.

Hos Hylte/halmstad tar man det hela med ro.

– Vi har också uppfattat att det blev fel i räkningen, men nu kan vi påverka detta väldigt lite och det tävlingsnä­mnden bestämmer får vi rätta oss efter, säger H/h-ordförande­n Leif Nilsson. Hur ställer ni er till ett eventuellt omspel?

– Som sagt så avgör ju inte vi det, men när det något som är fel så får man väl rätta till det.

 ?? Bild: Anders Bjurö/bildbyrån ?? Matchens domare Stefan Bernström granskat poängen i första set och har nu lämnat vidare ärendet till förbundet.
Bild: Anders Bjurö/bildbyrån Matchens domare Stefan Bernström granskat poängen i första set och har nu lämnat vidare ärendet till förbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden