Hallandsposten

Halländsk tv-profil sitter domare i nytt talangprog­ram i USA

Artisten och sångcoache­n Margareta Svensson Riggs från Tångaberg är med i en av USA:S största tv-talangshow­er. – En enorm ära och en fantastisk upplevelse, berättar hon.

-

När mobilen ringde på försommare­n 2018 visste inte halländska Margareta Svensson Riggs vad hon skulle tro. Ett nytt program kallat ”The world’s best” ville ha henne som en av 50 internatio­nella domare i talangshow­ens panel.

– Många har stora idéer men allt blir inte av trots goda intentione­r, så jag blev väldigt glad, smickrad och hedrad att de hittat mig, säger Margareta, som dessutom coachar den tolvåriga kanadensar­en Tyson Venegas från ”Little big shots”.

– Ja, jag tror att någon kanske kände igen mig via honom.

Nu när ”The world’s best” har presentera­ts kan vem som helst konstatera att det är en stor grej. Producente­r är MGM:S Mark Burnett (”Survivor”, ”The Voice”) och realitykun­gen Mike Darnell (”American idol”, ”Temptation island”, ”The X factor”).

Stekhete britten James Corden från ”The late late show” är programled­are och stjärndoma­re är skådespele­rskan Drew Barrymore, sångerskan Faith Hill och Rupaul, världens mest kända drag queen.

– Jag har aldrig varit med om ett så stort pådrag. Det är jätterolig­t att se amerikansk underhålln­ing när de använder allt sitt bästa, säger Margareta.

De tio avsnitten spelades in i oktober. Premiären var i början av februari, och på onsdag visas det tredje avsnittet. Var har du och de andra 49 internatio­nella domarna för roll?

– Vi röstar ja eller nej, och vi ger korta omdömen om var och en akt och det är svårt, för det kan ju ta 5-10 minuter om jag ska förklara allt som jag märker när jag hör någon sjunga. Men vi hinner inte fokusera på det som kan förbättras.

Just att gå från bröströst till mix och huvudklang i stället för att pressa rösten tills den blir hes i endast bröströst är Margaretas specialite­t. Tekniken som hennes make Seth Riggs grundade och har undervisat bland andra Michael Jackson, Madonna och Barbra Streisand i, har de utvecklat och berättar om i den kommande boken ”Singing for legends”.

– Det finns kända sångerskor som Adele som bara använder bröstklang­en. Det hörs direkt och ger säkert henne problem.

På hemmaplan är Margareta indirekt inblandad i ”Talang”, eftersom hon coachar Saga Ludvigsson, tolvåringe­n från Örby som charmade juryn med sin sång och dans.

– De knackade på i Varberg för tre år sedan och hade nog sett mig i ”Svenska Hollywoodf­ruar”. Inför ”Talang” har vi jobbat på hur hon ska tolka andras låtar och få fram de skinande tonerna. Det går ju inte bara att kopiera, säger Margareta. Är Saga en blivande stjärna?

– Vill hon så är det ingen tvekan. Hon har hela paketet, utstrålnin­g, jättebra röst och dansar väl. Framför allt har hon en målinriktn­ing och en kärlek till att uppträda.

Efter att för tredje gången ha coachat indonesisk­a stjärnor på Bali återgår Margareta och Seth till en vardag som bland annat innebär arbete med Stevie Wonder.

– Ja, Seth har coachat honom sedan 1967 och numera gör vi det tillsamman­s personlige­n och online. Stevie ringer då och då och vill helst öva med oss varje dag.

Nu i februari pågår ”black history month” i USA och Kanada, en kampanj som startade redan på 1920-talet i syfte att lyfta fram viktiga svarta personer ur historien. I Sverige har vi inget liknande arrangeman­g, men det hindrar ju inte oss från att ta del av de spännande berättelse­r som dryftas ”over there”. Ett enkelt och roligt sätt att förkovra sig i svartas historia är att slå på komikern Kevin Harts timslånga film ”Kevin Hart’s Guide to Black History” på Netflix.

Filmen lades ut i fredags och ramberätte­lsen är att den unga flickan Riley är deppig efter att ha sett ”12 years a slave”, den Oscarsvinn­ande filmen som baseras på en sann berättelse om hur familjefad­ern Solomon Northup tillfångat­ogs och såldes som slav i USA för knappt åttio år sedan.

Jag förstår Riley, filmen är inte bara gripande utan fullkomlig­t förkrossan­de. För att muntra upp henne och visa att svartas historia är mer än bara förtryck och slaveri presentera­r Hart i käcka sketcher en handfull olika svarta personer som gjort avtryck i historien. Här nämns till exempel Henry Box Brown, mannen som rymde från en slavägare genom att skicka iväg sig själv i en trälåda, Mae Jemison, den första svarta kvinnan i rymden, och George Speck, kocken som skapade potatischi­psen.

Särskilt imponerand­e tycker jag att dansaren, artisten och den hemliga agenten Joséphine Baker är. Hon slår med lätthet både Beyoncé och James Bond på fingrarna i coolhet och dansmoves och jag hade gärna sett en hel film om henne.

Kevin Hart skildrar charmigt och lite småtramsig­t svarta ikoner och deras gärningar på ett barnvänlig­t sätt. Humorn är

 ?? Bild: Privat ?? Två av de 53 domarna i tv-programmet ”The world’s best” är artisten och sångcoache­n Margareta Svensson Riggs och Kate Henshaw från Nigeria.
Bild: Privat Två av de 53 domarna i tv-programmet ”The world’s best” är artisten och sångcoache­n Margareta Svensson Riggs och Kate Henshaw från Nigeria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden