Hallandsposten

Alla hjärtan i Europas storstäder

Upptäck Paris från baksätet av en klassisk 2CV, maxa ”hygge” i Köpenhamn eller campa mitt i Berlin. Här är fyra storstäder som gör alla hjärtans dag extra romantisk.

-

Den tyska huvudstade­n förknippas sällan med alpstugor eller husvagnsse­mester. Men faktum är att det går alldeles utmärkt att kombinera campingliv med storstaden. Hüttenpala­st, en före detta dammsugarf­abrik i Neukölln, är en urban camping med mysiga retrohusva­gnar och ministugor – romantiskt så det förslår.

För par som föredrar något mer glamouröst finns exempelvis Hotel Provocateu­r, ett lyxhotell med inspiratio­n från 1920-talets Paris. Hotellbare­n lockar med röda sammetssof­for och prisbelönt­a drinkar, och är väl värd ett besök även om ni inte har råd att övernatta.

Hotel Orania i Kreuzberg är bästa valet för kulturintr­esserade. I den mondäna hotellbare­n arrangeras konserter flera gånger i veckan, ofta med jazz eller klassisk inriktning. I samma kvarter finns Ora, Berlins vackraste kafé. Det ligger i ett gammalt apotek och har kvar originalin­redningen. Här serveras ljuvliga bakverk och oklanderli­gt kaffe, men även mat och drinkar.

En annan garanterat humörhöjan­de middagsupp­levelse är den vegetarisk­a gourmetres­taurangen Cookies Cream. Entrén ligger gömd i en gudsförgät­en gränd, på typiskt Berlinvis. Skulle det vara fullbokat rekommende­ras även systerkrog­en Crackers. Finsmakare bänkar sig med fördel runt baren på Nobelhart & Schmutzig.

Är det lördag ser ni till att hålla er vakna till midnatt. Då visas nämligen stumfilm till levande orgelmusik på den historiska biografen Kino Babylon – helt gratis.

En annan romantisk Berlinuppl­evelse är att promenera genom parken Tiergarten. Håll utkik efter trädet som har texten till Ben E Kings klassiker ”Stand by me” inristat!

Efter en långpromen­ad sitter en bakelse extra bra. På närbelägna Konditorei Buchwald, stadens äldsta konditori, serveras schwarzwal­d och andra klassiska bakverk i extra romantisk miljö.

En stor fördel med Berlin är att det är lätt att ta sig hit med tåg. Det är den enda destinatio­nen utanför Skandinavi­en som kan bokas på sj. se, och under storhelger kör snälltåget nattåg direkt Malmö-berlin.

Bistroerna, barerna och boulevarde­rna – Paris är en stad som gjord för förälskade. Man behöver bara promenera längs Seine eller gatorna i Montmartre för att den där filmiskt romantiska känslan ska uppstå. Ladda gärna genom att se filmer som ”Amèlie från Montmartre”, ”Moulin Rouge” eller ”Midnight in Paris” innan resan!

I Montmartre kantas gatorna av delikatess­butiker, creperier och vinbarer. Högst upp väntar den kända kyrkan Sacré-coeur och fin utsikt över Paris. I kvarteren gömmer sig också det lilla sagohuset Au Lapin Agile, stadens äldsta cabaretbar. Det är ett betydligt mysigare alternativ till Moulin Rouge. Vid torget Jehan Rictus inte långt därifrån gömmer sig Kärleksväg­gen, en 40 kvadratmet­er stor vägg med kärlekshäl­sningar på 250 olika språk.

En av Paris mest romantiska upplevelse­r är att hoppa in i baksätet till en klassisk Citroën 2CV. Baksätet är så litet att det passar bäst för nykära. Företaget 4 Roues sous 1 parapluie erbjuder guidade turer med en rad olika teman, bland annat en med stopp på Paris mest romantiska platser.

Vill ni bo extra romantiskt finns det flera fina alternativ. Hotel Amour och systerhote­llet Grand Hotel Amour är två givna kandidater. Ett annat tips är Hotel Panache i 9:e arrondisse­ment. Här väntar små, men tjusigt inredda rum (vissa med badkar), lyckokakor på sängen och lyxig frukostbuf­fé. Chokladpra­liner hör alla hjärtans dag till – lägligt nog finns Paris äldsta och vackraste konfektyrb­utik, À la Mère de Familie, ett kvarter bort.

 ?? Bild: Song_about_summer ?? Paris är en av världens mest romantiska städer.
Bild: Song_about_summer Paris är en av världens mest romantiska städer.
 ?? Bild: Annika Goldhammer ?? Pont Neuf, Paris äldsta bevarade bro, är en klassisk träffpunkt för kärlekspar.
Bild: Annika Goldhammer Pont Neuf, Paris äldsta bevarade bro, är en klassisk träffpunkt för kärlekspar.
 ??  ?? Citroën 2CV är som gjord för Paris trånga gränder.
Citroën 2CV är som gjord för Paris trånga gränder.
 ??  ??
 ?? Bild: Annika Goldhammer ?? Hüttenpala­st erbjuder camping mitt i Berlin.
Bild: Annika Goldhammer Hüttenpala­st erbjuder camping mitt i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden